STOLTENBERG DESPRE FOLOSIREA DE CĂTRE UCRAINA A ARMELOR FURNIZATE DE ALIAȚI

Stoltenberg: „Situația capătă un caracter și mai urgent pe măsură ce vedem că Rusia deschide noi fronturi”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat că armele furnizate de țările aliate trebuie să poată fi folosite de Ucraina pentru a ataca teritoriul Federației Ruse.

Jens Stoltenberg a făcut declarații de presă înainte de reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, care se desfășoară la Praga, capitala Cehiei.

Secretarul general a spus că dreptul Kievului de a folosi armele furnizate Ucrainei de țările aliate pentru a lovi teritoriul rusesc se încadrează în dreptul Kievului la autoapărare și a marcat: „Situația capătă un caracter și mai urgent pe măsură ce vedem că Rusia deschide noi fronturi”.

Înaltul oficial a subliniat că trupele rusești au lansat atacuri de artilerie asupra Ucrainei și a adăugat: „Dacă nu li se permite să folosească arme avansate pentru a respinge aceste atacuri, va deveni foarte dificil pentru Ucraina să se apere”.

Stoltenberg a precizat că ceea ce va duce la escaladarea tensiunilor în regiune nu este faptul că aliații le vor permite ucrainenilor să folosească armele livrate, ci deschiderea unui nou front de către Rusia.

„Bineînțeles, nu este rezonabil să credem că Ucraina nu trebuie să răspundă, pentru că Ucraina ar trebui totodată să fie capabilă să își apere teritoriul prin doborârea rachetelor și artileriei lansate asupra sa din interiorul Rusiei”, a spus el.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/lume/2024/05/31/stoltenberg-despre-folosirea-de-catre-ucraina-a-armelor-furnizate-de-aliati-2146977?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3w7zQANlgF22rYR9z6nKlWVpobB86YEYdAy0fw7Lkin9jk2jU61wd2jg4_aem_AabpUakdhOBnjFZXa5s8P3rdD9AorhdH7dm0aPm_bIBIgB86wY32oK8T3h-2J8NhOKL3g8sq6FWGxqmeNNb9mFhf

Lasă un răspuns