ZELENSKI: TURCIA VA PARTICIPA LA REUNIUNEA PRIVIND PACEA ÎN UCRAINA DE LA SFÂRŞITUL LUNII OCTOMBRIE DIN MALTA / ÎI MULȚUMEȘTE PREŞEDINTELUI ERDOGAN PENTRU „SPRIJINUL SĂU NEOBOSIT PENTRU SUVERANITATEA ŞI INTEGRITATEA TERITORIALĂ A UCRAINEI

Turcia va participa la reuniunea privind pacea în Ucraina, organizată de Kiev în Malta la sfârşitul săptămânii viitoare, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o convorbire telefonică cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, relatează Agerpres, care citează AFP.

Malta a anunţat vineri că va găzdui o reuniune pentru pace, la solicitarea preşedinţiei ucrainene, în perioada 28-29 octombrie. Alte astfel de evenimente au avut loc anul acesta în Arabia Saudită şi Danemarca.

„Am discutat despre următoarea rundă de negocieri de pace în Malta. Turcia va participa, adăugându-şi vocea şi poziţia de autoritate”, a scris liderul ucrainean pe reţeaua X (fostă Twitter).

Niciun oficial rus nu va lua parte la această întâlnire, potrivit presei ucrainene.

Recep Tayyip Erdogan şi Volodimir Zelenski au vorbit şi despre exporturile de cereale ucrainene, potrivit acestuia din urmă.

„Ucraina rămâne angajată în rolul său vital de garant al securităţii alimentare globale şi permite funcţionarea coridorului pentru cereale din Marea Neagră”, a mai spus preşedintele ucrainean.

Turcia s-a poziţionat timp de un an şi jumătate în calitate de mediator în conflictul din Ucraina şi, sub egida sa, alături de ONU, Kievul şi Moscova au ajuns anul trecut la un acord privind exportul de cereale ucrainene, vitale pentru securitatea alimentară globală.

Cu toate acestea, Moscova s-a retras din acest acord la mijlocul lunii iulie, iar Turcia a încercat de atunci să readucă părţile la masa discuţiilor, în speranţa că acestea ar putea conduce la negocieri de pace mai ample între Ucraina şi Rusia.

Zelenski a precizat că i-a mulţumit preşedintelui Erdogan pentru „sprijinul său neobosit pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

SURSA:https://www.g4media.ro/zelenski-turcia-va-participa-la-reuniunea-privind-pacea-in-ucraina-de-la-sfarsitul-lunii-octombrie-din-malta-ii-multumeste-presedintelui-erdogan-pentru-sprijinul-sau-neobosit-pentru-suveranitatea.html

 

Lasă un răspuns