PREȘEDINTELE ERDOĞAN DEPUNE EFORTURI PENTRU O PACE DURABILĂ ÎN GAZA. CONVORBIRE TELEFONICĂ CU JENS STOLTENBERG

În urma agresiunilor Israelului asupra Fâșiei Gaza, președintele Recep Tayyip Erdoğan a avut o convorbire telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

În urma agresiunilor Israelului asupra Fâșiei Gaza, președintele Recep Tayyip Erdoğan a avut o convorbire telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Potrivit declarației făcute de Direcția de comunicare, au fost discutate măsurile, care trebuie luate pentru a preveni încălcarea drepturilor omului și pentru a asigura livrarea neîntreruptă a ajutorului umanitar către civilii nevinovați.

De asemenea, s-a precizat că liderul turc a criticat dur Occidentul în timpul convorbirii telefonice. Potrivit comunicatului difuzat de Direcția de Comunicare, Erdoğan a afirmat că atitudinea statelor occidentale ar spori încălcările drepturilor omului comise de Israel în Fâșia Gaza. Potrivit declarației, Erdoğan a subliniat că Occidentul nu face eforturi pentru a opri Israelul. El a adăugat că Occidentul și comunitatea mondială trebuie să acționeze imediat pentru a pune capăt tragediilor umanitare.

Israelul și-a anunțat intenția de a înlătura organizația de rezistență palestiniană din Fâșia Gaza, după ce Hamas a ripostat. Potrivit cifrelor oficiale israeliene, aproximativ 1400 de israelieni au fost uciși în atacul grupării Hamas din 7 octombrie.

Din acel moment, armata israeliană a continuat atacurile aeriene intense împotriva unor obiective civile din Fâșia Gaza, inclusiv spitale, moschei și biserici, sub pretextul că Hamas folosește civilii din Gaza ca „scuturi umane”.

Potrivit ultimelor cifre ale Ministerului Sănătății, 4385 de palestinieni, dintre care 70% femei și copii, au fost uciși în Fâșia Gaza începând cu 7 octombrie. Mai mult de 1000 de persoane sunt date dispărute. Se presupune că aceste persoane se află sub dărâmături.

Israelul nu a participat la Summitul pentru pace din Egipt din această sâmbătă, la care s-au întrunit numeroși șefi de stat și de guvern din Orientul Mijlociu, reprezentanți ai ONU, ministrul de externe Hakan Fidan și omologul său german Annalena Baerbock. Un purtător de cuvânt anunțase anterior că nu au fost invitați și nu vor participa.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/actualitate/2023/10/22/presedintele-erdogan-depune-eforturi-pentru-o-pace-durabila-in-gaza-convorbire-telefonica-cu-jens-stoltenberg-2054166?fbclid=IwAR3_qOa89TI5T-xfRQ2ZtvOe_TAeQrO9XrVpg6UTaDC8OdArV3gwPTXwS7s

Lasă un răspuns