SE TRAGE CORTINA ÎN EUROPA: APARE ‘ZIDUL DE DRONE’ ÎMPOTRIVA RUSIEI. ROMÂNIA ARE UN ROL SPECIAL

Statele baltice, Polonia, Finlanda și Norvegia au convenit să creeze un „zid de drone” pentru a-și proteja frontierele externe, folosind vehicule aeriene fără pilot. „Zidul de drone” ar permite ca întreaga frontieră externă cu Rusia și Belarus – din Norvegia până în Polonia – să fie permanent protejată din aer”, a declarat Agne Bilotaite, ministrul de interne al Lituaniei. Aceasta este o altă inițiativă a statelor baltice de a consolida capacitățile de apărare în regiune, după ce Rusia a publicat și apoi a șters un proiect de document care făcea apel pentru o revizuire a frontierelor sale maritime din Marea Baltică. Surse din cadrul UE au comentat că salută orice inițiativă venită din partea statelor membre care sprijină Ucraina. Se așteaptă ca Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) să coordoneze procesul.

La rândul ei, România este un important pilon de apărare la Marea Neagră. Facilitățile NATO de care țara noastră dispune constituie un mare obstacol în fața amenințării rusești.

„Zidul de drone”

Reflectarea amenințării ruse este o prioritate de vârf pentru țările care au graniță comună cu Rusia. Tensiunile au escaladat după ce Rusia a publicat și apoi a șters un proiect de document care solicita o revizuire a granițelor sale maritime din Marea Baltică și a eliminat geamandurile care marcau granița sa cu Estonia. Până la sfârșitul lunii mai, mai multe țări care se învecinează cu Rusia au convenit să schițeze un plan de creare a unui zid de drone care să monitorizeze granița. În plus, sistemele anti-drone vor fi folosite pentru a preveni potențialele atacuri sau interferențe din partea aeronavelor rusești.

„Zidul de drone” ar fi un element important pentru a asigura rezistența regională comună, a comentat Agne Bilotaite, ministrul de Interne al Lituaniei. „Vedem eforturi constante ale regimurilor rus și belarus de a destabiliza securitatea internă și ordinea publică în țările noastre, de a crea panică și neîncredere în instituții. Întreaga regiune se confruntă cu amenințări similare, coordonate de Rusia și Belarus – migrație, atacuri cibernetice, dezinformare, sabotarea infrastructurii critice și a altor amenințări hibride”, a adăugat ea. Lituania are deja planuri de a intensifica supravegherea frontierelor cu drone.

Serviciul de Frontieră de Stat a înființat o unitate de vehicule aeriene fără pilot și sunt achiziționate drone și sisteme antidrone suplimentare. Estonia a anunțat, de asemenea, că este pregătită. „Avem planuri concrete. Așa cum face fiecare stat membru care este aproape de Federația Rusă, noi ne construim sistemele noastre de apărare și supraveghere și cumpărăm tehnologie mai bună”, a comentat Serviciul eston de Poliție și Frontieră.

Cât de avansată este România?

Forțele române au o rețea radar bună și extinsă cu multe 2D și 3D fixe și radare mobile care pot acoperi teritoriul întregii țări și chiar pot vedea dincolo de granițele acesteia, în locuri precum Moldova sau Ucraina. De asemenea, există încă vechi radare sovietice care sunt eficiente. Radarele mai noi sunt AN/FPS-117, TPS-77 și TPS-79.

TPS-79 este unul dintre cele mai bune și mai eficiente radare de detectare de drone. Este un radar 3D mobil, capabil să funcționeze chiar și în spații ostile din punct de vedere electromagnetic. România are deja şi sisteme Patriot cu rachete PAC-3 și PAC-2 GEMT. România este pregătită să neutralizeze dronele care au valoare scăzută și nu implică folosirea de echipamente costisitoare.

În acest scop, a fost pregătit un sistem de artilerie antiaeriană bazat pe blindate mobile Gepard (automate duble de 35 mm) și sisteme Oerlikon GDF-003 (automate duble de 35 mm). Aceste sisteme vor fi modernizate cu 325 de milioane de euro de către „Rheinmetall” la cea mai recentă versiune a GDF-009. Sistemele Gepard s-au dovedit foarte eficiente în Ucraina împotriva țintelor care zboară la înălţime mică, cum ar fi dronele. România are și o flotă fluvială pe Dunăre, cu multe nave de război, înarmate cu tunuri antiaeriene și rachete „Strela”, care sunt eficiente împotriva atacurilor cu drone.

România este pe cale să achiziționeze opt sisteme aeriene fără pilot C-UAS pentru aproximativ 60 de milioane de euro, iar 54 de sisteme mobile V-SHORAD au fost deja achiziționate din Coreea de Sud. A început deja şi un proiect de achiziție a sistemelor de apărare aeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acţiune, care va costa în jur de 2 miliarde de euro. Este vorba despre șase sisteme integrate V-SHORAD – sisteme SHORAD, șase sisteme V-SHORAD și șase sisteme SHORAD.

SURSA:https://www.stiripesurse.ro/se-trage-cortina-in-europa-apare-zidul-de-drone-impotriva-rusiei-romania-are-un-rol-special_3373267.html

Lasă un răspuns