PREȘEDINTELE ISRAELIAN HERZOG IRITAT DE ÎNTREBĂRILE REFERITOARE LA PREVENIREA VICTIMELOR CIVILE

În timpul unei conferințe de presă privind conflictul israeliano-palestinian, președintele israelian, Itzhak Herzog a fost iritat de întrebările referitoare la ceea ce intenționează să facă pentru a preveni moartea civililor în Gaza.

În cea de-a șasea zi a conflictului israeliano-palestinian, președintele Herzog a susținut o conferință de presă în care a răspuns la întrebările jurnaliștilor internaționali.

În timpul întâlnirii, Herzog a ridicat din când în când vocea și s-a înfuriat atunci când jurnaliștii l-au presat cu privire la acțiunile Israelului în atacurile sale asupra Palestinei, care nu respectă „dreptul internațional”.

După ce Herzog a susținut că Israelul respectă „dreptul internațional” în atacurile sale asupra Fâșiei Gaza, un jurnalist l-a întrebat: „Ce face Israelul pentru a minimiza impactul acestui conflict asupra celor 2 milioane de civili din Gaza, dintre care majoritatea nu sunt afiliați la Hamas?”.

La rândul său, Herzog a susținut că nu este adevărat să se spună că civilii din Gaza nu erau conștienți sau implicați în atacurile grupării Hamas, justificând moartea civililor astfel: „Ei ar fi putut să se ridice împotriva regimului răuvoitor, care a preluat Gaza printr-o tentativă de lovitură de stat, ar fi putut să lupte împotriva acestuia”.

În replică, corespondentul CNN a declarat că țintirea în masă a unei populații civile este împotriva dreptului internațional. În răspuns la acest comentariu, președintele israelian a ridicat vocea, spunând: „Nu vedeți ce se întâmplă? Vorbim despre crime de război grave”.

Când Herzog a susținut că nimeni nu îi înțelege, reporterul britanic a spus: „Pe de o parte, spuneți că Israelul respectă dreptul internațional în Fâșia Gaza și că are grijă să prevină victimele civile, dar, în același timp, îi considerați pe locuitorii din Gaza responsabili pentru că nu au ținut piept organizației Hamas”.

Președintele Herzog a ridicat din nou tonul, afirmând că „din bucătăriile caselor din Gaza se trag rachete în Israel”.

„Întrebarea mea este: sunt civilii din Gaza considerați responsabili pentru că nu au distrus Hamas și, prin urmare, au devenit ținte legitime?”, a întrebat jurnalistul.

Președintele israelian a replicat: „Nu am spus nimic de acest gen. Întrebarea a fost pusă despre separarea dintre Hamas și civili. Dacă aveți o rachetă în bucătărie și vreți să o lansați asupra noastră, nu am eu dreptul să mă apăr?”.

Brigăzile Qassam, aripa militară a Hamas, au anunțat sâmbătă demararea operațiunii „Potopul de la Al-Aqsa” împotriva Israelului. Mii de rachete au fost lansate din Gaza în direcția Israelului, în timp ce grupuri armate au intrat în așezările din regiune.

Armata israeliană a ripostat la aceste atacuri cu zeci de avioane de luptă în contextul operațiunii „Săbiile de fier”.

În contextul escaladării tensiunilor se numără sute de victime de ambele părți.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/actualitate/2023/10/12/presedintele-israelian-herzog-iritat-de-intrebarile-referitoare-la-prevenirea-victimelor-civile-2050048?fbclid=IwAR3qlN3P6gQJBv50reYqNMKqGoNilwzn1daOefRWHGAFsMSRNMliJn60mas

Lasă un răspuns