SITUAȚIA ACTUALĂ DIN FÂȘIA GAZA

1055 de persoane au fost ucise și 5 184 de persoane au fost rănite în urma atacurilor aeriene ale Israelului asupra Fâșiei Gaza începând cu 7 octombrie.

În  a cincea zi a loviturilor aeriene ale Israelului în Fâșia Gaza aflată sub blocadă numărul persoanelor ucise a crescut la 1055.

Ministerul Sănătății din Gaza a raportat că 1055 de persoane au fost ucise și 5 184 de persoane au fost rănite în urma atacurilor aeriene ale Israelului asupra Fâșiei Gaza începând cu 7 octombrie.

În comunicatul ministerului se precizează că 22 de familii palestiniene, alcătuite din 150 de membri, au fost ucise în atacurile Israelului.

S-a subliniat că Israelul a vizat, de asemenea, angajații din domeniul sănătății, și a fost menționat că 6 medici au fost uciși și alți 15 au fost răniți până în prezent.

Într-o declarație făcută de Semiluna Roșie din Palestina s-a precizat că 3 angajați din domeniul sănătății au fost uciși de armata israeliană care a lovit o ambulanță în nordul Fâșiei Gaza, un alt medic a fost ucis în estul Fâșiei Gaza.

Biroul de presă al guvernului din Gaza a raportat că 8 jurnaliști au fost uciși, 10 jurnaliști au fost răniți și 2 jurnaliști au fost dați dispăruți în atacurile israeliene.

Agenția Națiunilor Unite (ONU) de Ajutorare şi Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) a anunțat că 9 dintre angajații săi au fost uciși din cauza loviturilor  aeriene israeliene asupra Fâșiei Gaza începând cu 7 octombrie.

Armata israeliană a comis, de asemenea, un atac aerian asupra Universității Islamice din Fâșia Gaza. Ca urmare a bombardamentelor intense, clădirile din campusul universității au fost distruse.

Direcția Protecție Civilă din Fâșia Gaza a anunțat că echipele lor nu au reușit să facă fața situației actuale din cauza numărului mare de case distruse în urma bombardamentelor israeliene. S-a raportat că oamenii care locuiesc în cartierele din vestul Fâșiei Gaza și-au părăsit casele și s-au refugiat în centrul orașului din cauza bombardamentelor intense ale avioanelor de război israeliene.

Armata israeliană continuă să bombardeze mai multe zone din Fâșia Gaza, care se află sub blocadă din 2006 și în care locuiesc 2,3 milioane de palestinieni. Regiunea a rămas fără electricitate după ce singura centrală din regiune a rămas fără combustibil. În orașul blocat nu există electricitate, apă și gaz.

Administrația de la Tel Aviv a ordonat o „blocadă totală” și a bombardat zona din jurul punctului de trecere a frontierei către Egipt.

Adnan Abu Hasna, purtătorul de cuvânt al Agenției ONU de Ajutorare şi Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA), a declarat că Israelul continuă să închidă toate punctele de trecere a frontierei către Fâșia Gaza, precizând că livrarea de ajutor umanitar a fost făcută imposibilă și că aceasta va duce la ”o catastrofă” în zilele următoare.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a anunțat că ei au „ridicat toate restricțiile și au trecut la ofensivă totală” în legătură cu evoluțiile.

S-a raportat că numărul israelienilor uciși în atacurile lansate din Fâșia Gaza, aflată sub blocadă, a depășit 1200. Potrivit cotidianului Yedioth Ahronoth, citând surse oficiale israeliene, numărul de morți în ofensiva „Potopul de la al-Aqsa” lansată de aripa armată a Hamas, Brigăzile Izzeddin al-Qassam, din Fâșia Gaza în direcția Israelului, a depășit 1200, conform datelor actuale. Ziarul a mai precizat că numărul israelienilor capturați de Hamas în timpul atacurilor este estimat la peste 200.

Armata israeliană a anunțat că numărul soldaților uciși începând de sâmbătă dimineața a ajuns la 169.

În comunicatul armatei israeliene s-a mai notat că Hamas a lansat 4 500 de rachete asupra Israelului, iar ei au lovit 2 329 de ținte în Fâșia Gaza.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/lume/2023/10/11/situatia-actuala-din-fasia-gaza-2049631?fbclid=IwAR3EvwY6h_nNg6fhRRQxWdKlbz7WzJWkW9v62ctoJF6kP1rDUKOk6uQLBoA

Lasă un răspuns