LA PUȚIN TIMP DE LA IEȘIREA RUSIEI DIN ACORDUL GRÂNELOR, CHINA CERE MOSCOVEI ȘI KIEVULUI SĂ REIA EXPORTUL DE CEREALE DIN MAREA NEAGRĂ

China a cerut Rusiei și Ucrainei să reia exportul de cereale prin Marea Neagră, la puțin timp după retragerea Rusiei din acordul internațional care facilita exportul de produse agricole din porturile ucrainene.

Reprezentantul permanent adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang, a cerut, vineri, în Consiliul de Securitate o reluare rapidă a exporturilor de cereale şi îngrăşăminte din Rusia şi Ucraina.

China speră că cei în cauză vor lucra cu organismele ONU pentru a găsi o soluţie echilibrată la preocupările legitime ale tuturor părţilor, a afirmat Geng, conform unei relatări a televiziunii de stat chineze. El a spus că acest lucru este necesar pentru a asigura securitatea alimentară pe plan internaţional.

Ucraina, cunoscută drept grânarul Europei, este unul dintre cei mai importanţi furnizori de cereale din lume şi multe ţări depind de exporturile sale.

Rusia şi Ucraina au convenit apoi asupra condiţiilor ca exporturile să continue într-un acord mediat de ONU şi Turcia. Dar acordul – prelungit de mai multe ori – a expirat pe 17 iulie, în timp ce Rusia insistă asupra îndeplinirii cerinţelor sale şi a relaxării sancţiunilor occidentale.

De luni, Rusia a atacat în mod repetat oraşele ucrainene de la Marea Neagră. Kremlinul susține că doreşte ca Occidentul să ridice unele sancţiuni, în special, eliminarea interdicţiei privind accesul băncilor sale din sectorul agricol la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, înainte de a prelungi acordul.

Uniunea Europeană, care sprijină acordul privind exportul de cereale ucrainene, afirmă că cerealele şi îngrăşămintele ruseşti sunt scutite de sancţiuni şi multe bănci ruseşti sunt încă conectate la SWIFT.

ONU a condamnat Rusia pentru că nu a prelungit acordul, afirmând că aceasta ar putea duce la numeroase decese din cauza foametei în cele mai sărace regiuni care suferă deja grav.

Pentru multe dintre cele 362 milioane de persoane din 69 de ţări care se bazează pe ajutor alimentar, decizia Kremlinului de a nu prelungi acordul „nu este o chestiune de tristeţe sau dezamăgire, ci este o chestiune de ameninţare pentru viitorul lor şi viitorul copiilor lor şi al familiilor lor”, a declarat, vineri, coordonatorul ONU pentru ajutoare de urgenţă, Martin Griffiths, într-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU la New York.

SURSA:https://www.digi24.ro/stiri/externe/la-putin-timp-de-la-iesirea-rusiei-din-acordul-granelor-china-cere-moscovei-si-kievului-sa-reia-exportul-de-cereale-din-marea-neagra-2435711

Lasă un răspuns