EXCLUSIV Nemții fug din România. O mare companie germană, lider în zona de agricultură, pleacă de anul viitor. Lovituri în serie pentru piața financiară

Cea mai veche companie de asigurări din Germania și una dintre prezențele semnificative pe piața respectivă renunță la România, din poziția de cel mai mare asigurător al firmelor din agricultură. Cel mai probabil, o va urma subsidiara locală a unui gigant mondial din aceeași țară, care este în negocieri avansate pentru vânzarea afacerii din România. Nu mai târziu de anul trecut, ambele anunțau planuri ambițioase.

Gothaer România, liderul pieței de asigurări agricole, care lucrează cu marii jucători din domeniu, va opri vânzările de asigurări, începând cu anul viitor, au arătat, pentru Capital, surse din mai multe zone.

După ce nu au reușit să ajungă, până la urmă la o înețelegere cu Allianz, acționarii celei mai vechi companii de asigurări din Germania au decis să renunțe la România și au anunțat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) despre intențiile lor.

Conducerea companiei și-a anunțat inclusiv angajații că petrecerea de Crăciun nu va mai avea loc.

Înțelegerea a căzut, spun sursele noastre, pentru că Gothaer avea o expunere relativ mare pe asigurările de garanții, portofoliu pe care Allianz nu și l-a dorit. O înțelegere în sensul preluării portofoliilor mai productive era greu de realizat, în condițiile legislației aplicabile în România.

Deși au încercat să revitalizeze compania și și-au dorit chiar intrarea pe zona RCA, linie de asigurări care reprezintă peste 50% din piața locală și fără de care o companie din România, practic, nu poate juca în liga mare, nemții ar fi renunțat la planuri având în vedere, în principal, instabilitatea legislativă în domeniu.

Pentru Gothaer, expunerea pe zona agriculturii ar fi fost o altă mare problemă, având în vedere calamitățile din ultimii doi ani.

Mai mult, Gothaer a avut  portofoliul de asigurări de garanții dat în reasigurare către o companie care a intrat în faliment, motiv pentru care trebuie să își asume plăți semnificative.

Pentru a ieși din România, spune sursele noastre, Gothaer are mai multe planuri, dar va merge, cel mai probabil, pe varianta run off, o metodă folosită în asigurări care presupune oprirea vânzărilor și plata sau externalizarea daunelor care vin din urmă, până la epuizare. În varianta negativă, puțin probabilă, totuși, Gothaer ar putea chiar să declare falimentul și să transfere plata daunelor către Fondul de Garantare a Asiguraților, instituția care a plătit și pentru păgubiții Astra, Carpatica sau Forte, intrate în faliment.

Firmele germane intrate recent nu se simt bine în România, deși sunt cunoscute ca buni plătitori

O soartă aemănătoare, doar că va fi preluată,  mai spun sursele noastre, ar putea-o avea și Ergo Asigurări, deținută de gigantul mondial Munich Re. Ergo a pierdut deja afacerea cu asigurări de viață după ce a ieșit din parteneriatul cu Unicredit, care îi aducea 80% din primele brute subscrise, iar pe partea de asigurări generale stă undeva în coada clasamentului. Ca și Gothaer, Ergo avea, până la începutul acestui an, planuri de dezvoltare, inclusiv pe zona de RCA, motiv pentru care a cumpărat Credit Europe Asigurări. Ergo a fost în discuții, în 2014, inclusiv pentru preluarea portofoliului Astra Asigurări, ceea ce ar fi transformat-o într-un jucător de  calibru pe piața locală. Potrivit surselor noastre, Ergo urmează să fie peluată de către compania olandeză Aegon.

Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat, iar Ergo este acum un jucător mai degrabă de nișă.

Totuși, atât Ergo cât și Gothaer, care domină piața asigurărilor agricole, sunt cunoscute ca foarte buni plătitori și apreciate ca atare de către clienți.

De menționat că ambele plecări au mai degrabă o valoare de semnal, în condițiile în care expunerea celor două companii pe România nu este una atât de mare.

 

Sursa:capital.ro

Lasă un răspuns