CE TEHNOLOGII MILITARE TRIMITE CHINA ÎN RUSIA, PENTRU A FI FOLOSITE ÎN RĂZBOIUL DIN UCRAINA, CONFORM UNUI RAPORT AL SUA

China ajută Rusia să se sustragă sancţiunilor occidentale şi probabil furnizează Moscovei tehnologie militară şi cu dublă utilizare pentru a fi folosită în Ucraina, potrivit unui raport neclasificat al serviciilor de informaţii americane publicat joi.

Evaluarea realizată de Biroul directorului Direcţiei de Informaţii Naţionale (ODNI) a fost publicată de Comitetul permanent pentru informaţii al Camerei Reprezentanţilor din SUA, conform Reuters.

China a negat în repetate rânduri trimiterea de echipamente militare către Rusia de la invazia totală a Moscovei în Ucraina, în februarie 2022.

„Republica Populară Chineză furnizează unele tehnologii cu dublă utilizare pe care armata Moscovei le foloseşte pentru a continua războiul din Ucraina, în ciuda unui baraj internaţional de sancţiuni şi controale la export”, se arată în raportul ODNI.

„Registrele vamale arată că societăţile de apărare deţinute de statul chinez expediază echipamente de navigaţie, tehnologie de bruiaj şi piese pentru avioane de luptă către societăţi de apărare deţinute de guvernul rus şi sancţionate”, se arată în raport.

De asemenea, documentul precizează că Beijingul a devenit „un partener şi mai important” al Rusiei după ce Moscova a invadat Ucraina anul trecut, potrivit News.ro.

ODNI a constatat că China şi Rusia au crescut ponderea comerţului bilateral decontat în moneda yuan a Chinei, iar instituţiile financiare ale ambelor ţări îşi extind utilizarea sistemelor de plată naţionale.

China şi-a mărit importul de energie din Rusia, inclusiv petrol şi gaze redirecţionate din Europa, se mai arată în raport.

ODNI citează ca sursă pentru o mare parte din informaţii articole de presă. „Comunitatea de informaţii nu dispune de suficiente informaţii pentru a evalua dacă Beijingul boicotează în mod deliberat verificările guvernului SUA în ceea ce priveşte utilizarea finală a exporturilor, inclusiv interviurile şi investigaţiile, în RPC”, menţionează documentul.

La începutul acestei luni, principalul consilier diplomatic al preşedintelui francez Emmanuel Macron, Emmanuel Bonne, a declarat că China livrează Rusiei articole care ar putea fi folosite ca echipament militar, deşi nu la scară masivă.

Oficialii americani şi-au exprimat anterior îngrijorarea cu privire la transferurile de „echipamente cu dublă utilizare” din China către Rusia. Cu toate acestea, ei au declarat în repetate rânduri că nu au văzut încă dovezi ale transferului de asistenţă letală pentru utilizarea de către Rusia pe câmpul de luptă.

SURSA:https://stirileprotv.ro/stiri/international/ce-tehnologii-militare-trimite-china-in-rusia-pentru-a-fi-folosite-in-razboiul-din-ucraina-conform-unui-raport-al-sua.html

Lasă un răspuns