TURCIA CONFIRMĂ ARGUMENTUL GRECIEI CĂ NU A EXISTAT UN FIRMAN OTOMAN ÎN CAZUL SUSTRAGERII SCULPTURILOR PARTENONULUI

Ministrul grec al Culturii, Lina Mendoni, a transmis printr-un comunicat că în urma participării reprezentantului Turciei la ședința comisiei interguvernamentale a UNESCO pe tema sculpturilor Partenonului despre care Atena susține că au fost sustrase ilegal de către lordul Elgin, s-a confirmat „ceea ce partea greacă susține de ani de zile”. „Nu a existat niciodată un firman otoman care să-i permită lui Elgin să trateze Sculpturile Partenonului cu brutalitatea cu care le-a tratat. La reuniune, reprezentantul Turciei a confirmat ceea ce partea greacă susține de ani de zile. Că nu a existat un firman”, a spus Mendoni, potrivit Rador Radio România.

Grecia „a depus eforturi și va depune eforturi în continuare, pentru ca marele obiectiv național, și anume îndeplinirea dezideratului național de reunificare a Sculpturilor Partenonului la Atena, în cadrul Muzeul Acropolei, să devină realitate”, a adăugat Lina Mendoni.

Textul în întregime al ministrului grec al Culturii este următorul: „Vineri seara, s-au încheiat lucrările comisiei speciale interguvernamentale a UNESCO referitoare la discuția privind returnarea în țările lor de origine a bunurilor culturale exportate ilegal.

După cum se știe în ultimii 40 de ani, unul dintre subiectele permanente de pe ordinea de zi vizează Sculpturile Partenonului. Și de această dată, comisia a ajuns la o recomandare prin care face apel la cele două părți, britanică și greacă, să rezolve această problemă care datează de mai multe decenii. Grecia este întotdeauna deschisă dialogului. A depus eforturi și va depune eforturi în continuare, pentru ca marele obiectiv național, și anume îndeplinirea dezideratului național de reunificare a Sculpturilor Partenonului la Atena, în cadrul Muzeul Acropolei, să devină realitate.

Unul dintre punctele interesante ale reuniunii a fost discuția care a avut loc în jurul celebrului – între ghilimele – firman al lui Elgin. Am pus acest lucru între ghilimele pentru că acesta este un argument al părții britanice care însă s-a dovedit a nu fi autentic. Nu a existat niciodată un firman otoman care să-i permită lui Elgin să trateze Sculpturile Partenonului cu brutalitatea cu care le-a tratat. La reuniune, reprezentantul Turciei a confirmat ceea ce partea greacă susține de ani de zile. Că nu a existat niciun firman”.

SURSA:https://www.g4media.ro/turcia-confirma-argumentul-greciei-ca-nu-a-existat-un-firman-otoman-in-cazul-sustragerii-sculpturilor-partenonului.html

Lasă un răspuns