PRODUSE TURCEȘTI CU INDICAȚIE GEOGRAFICĂ PROTEJATĂ- PÂINEA USCATĂ DIN MESUDIYE

În districtul Mesudiye din orașul Ordu de pe coasta turcească a Mării Negre se coace printr-o metodă foarte specială o pâine, care poate rezista până la 5 ani în condiții adecvate.

În districtul Mesudiye din orașul Ordu de pe coasta turcească a Mării Negre se coace printr-o metodă foarte specială o pâine, care poate rezista până la 5 ani în condiții adecvate. „Pâinea uscată din Mesudiye”, care a apărut ca urmare a culturii șesurilor din regiune, a fost inclusă printre produsele cu indicație geografică protejată din Türkiye în anul 2022, în urma cererii depuse de Primăria Ordu. Pentru aluatul acestei pâini modelate în formă de inel se utilizează doar făină de grâu, drojdie uscată, apă și sare. Aluatul pâinii, care cântărește aproximativ 150 de grame, este fermentat 20 de minute și, după ce se odihnește un timp, este întins în formă de inel. Inelele din aluat sunt coapte timp de 15 minute într-un cuptor de piatră încălzit la 170 de grade Celsius cu lemne de stejar sau de pin și apoi sunt scoase din cuptor pe jumătate coapte. Când pâinea se răcește, se pune la copt din nou pentru 15 minute. Această metodă asigură uscăciunea dorită a pâinii. După procesul de coacere, pâinea, care atinge 25-30 de centimetri în diametru, este ținută în cuptorul de piatră, a cărui temperatură este redusă la 50 de grade Celsius, timp de aproximativ 5 ore pentru uscarea completă. Pâinea uscată din Mesudiye este scoasă din cuptor și păstrată încă o oră pentru a se răci, apoi este ambalată în pachet ermetic și pusă la vânzare. Termenul de valabilitate al pâinii uscate din Mesudiye este de aproximativ 5 ani, cu condiția păstrării într-un mediu răcoros și uscat.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/programe/2024/01/16/produse-turcesti-cu-indicatie-geografica-protejata-painea-uscata-din-mesudiye-2088954?fbclid=IwAR2S_yCsiQqts-_ICSCWaaCd5HDploPUN1Wf64-wPhw1QU8i6nIiTz4Q968

Lasă un răspuns