PREȘEDINTELE ERDOĞAN: ISRAELUL COMITE CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII ÎN FAȚA OCHILOR ÎNTREGII LUMI

„Administrația israeliană, acoperită de sprijinul necondiționat al Europei și al Statelor Unite ale Americii, a comis crime împotriva umanității timp de 25 de zile în fața ochilor întregii lumi”.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan:

„Administrația israeliană, acoperită de sprijinul necondiționat al Europei și al Statelor Unite ale Americii, a comis crime împotriva umanității timp de 25 de zile în fața ochilor întregii lumi”.

Președintele Erdoğan a făcut serie de declarații după ședința de guvern, desfășurată în capitala Ankara.

Cu referire la atacurile Israelului asupra Palestinei, liderul turc a exprimat în discursul său următoarele:

„Începând cu 7 octombrie, frații și surorile noastre din Gaza sunt aspuriți cu o mare cruzime și brutalitate. Administrația israeliană, care beneficiază de sprijinul necondiționat al Europei și al Americii, comite o crimă împotriva umanității în fața ochilor întregii lumi de exact 25 de zile”.

Afirmând că Spitalul de prietenie turco-palestinian, care tratează pacienții bolnavi de cancer, este cea mai recentă victimă a agresiunii israeliene, Erdoğan a precizat astfel:

„Considerăm că Israelul, care pare să-și fi pierdut complet mințile statului și acționează ca o organizație, trebuie oprit cât mai curând posibil”.

„Ca urmare a atacurilor directe ale Israelului asupra civililor, 8500 de palestinieni, majoritatea bebeluși, copii și femei, au fost martirizați până în prezent. Continuăm să depunem toate eforturile pentru ca autorii crimelor de război comise în Gaza să fie trași la răspundere în fața legii”, a susținut șeful statului.

Menționând că atitudinea cuviincioasă, justă și onorabilă manifestată de Türkiye din prima zi a conflictului continuă și astăzi, președintele Erdoğan a declarat astfel:

„Prevenirea acestui masacru, care a lăsat în urmă a 25-a zi, este prioritatea noastră de bază. Pentru aceasta, trebuie să se ajungă la o încetare a focului, iar apoi să fie deschis drumul către o pace durabilă. După părerea noastră, „Conferința internațională de pace Palestina-Israel”, care va fi organizată cu participarea tuturor părților relevante, va fi cea mai potrivită platformă pentru aceasta”.

Liderul turc a subliniat necesitatea stabilirii unui nou mecanism de securitate în cooperare cu actorii din regiune și că Türkiye este gata să își asume responsabilitatea dacă se va face acest pas, adăugând că „lumea occidentală și, în special țările europene au eșuat încă o dată la proba umanității în Gaza”.

Erdoğan a anunțat că cantitatea totală a materialelor de ajutor trimise de Türkiye, dintre care unele au ajuns la locuitorii din Gaza, a ajuns la 213 tone.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/actualitate/2023/10/31/presedintele-erdogan-israelul-comite-crime-impotriva-umanitatii-in-fata-ochilor-intregii-lumi-2058541

Lasă un răspuns