LA GUVERN SE GÂNDEȘTE UN PLAN DE AMPLOARE PENTRU TOȚI PENSIONARII DIN ROMÂNIA: INTRĂ ÎN VIGOARE DE LA 1 SEPTEMBRIE (SURSE)

Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu miniștrii, iar în cadrul Guvernului se fac calcule pentru noul prag de impozitare al pensiilor. Premierul a cerut să nu fie ”un prag din pix de 3000 de lei”, ci un prag care să țină cont de inflație și puterea de cumpărare.

Până vor fi recalculate pensiile ar trebui să fie găsit un mecasim pentru pragul de impozitare. Acum se aplică 10% impozit pentru pensiile de peste 2000 de lei.”, a explicat Marcel Ciolacu, conform surselor guvernamentale.

Premierul le-a spus miniștrilor că nu vrea ca noul prag să fie unul ”din pix” și vrea să fie calculat în funcție de inflație și puterea de cumpărare.

De asemenea, în cadrul Guvernului se analizează situația în funcție de creșterile de pensii, de la 1 septembrie. Ca urmare a recalculării, mulți pensionari vor trece de actualul prag de 2000 de lei, iar dacă le mărești pensia și apoi o impozitezi, creșterea nu va fi resimțită de către pensionari.

Ciolacu vrea un sistem predictibil

În declarațiile sale publice, premierul a explicat că își dorește ca noul sistem de impozitare a pensiilor să fie unul predictibil și să nu mai depindă de ”subiectivismul unui premier sau al Guvernului”.

”Eu vreau ca statul român să fie sustenabil și predictibil. Dacă doriți să continuăm discuția pe colțul mesei sau când cineva vrea să anunțe ceva favorabil vine și spune mărim de la 2000 la 2200. Eu vreau să creez un mecanism, la fel ca la salariul minim european, pentru că o societate se dezvoltă și este sustenabilă, atunci când politicul nu intervine o perioadă lungă de timp în funcție de ceva subiectiv.

Când s-a stabilit un plafon de 2000 de lei erau alte condiții, erau anumite prețuri, era o anumită inflație, nu am avut criză energetică etc. În funcție de puterea de cumpărare, acest mecanism să funcționeze singur. Nu să vină un prim-ministru să spună că m-am gândit eu să vă măresc. Mecanismul să se bazeze pe statistică, să vină datele de la INS, să nu mai decidă Guvernul împreună cu patronatele, cu sindicatele. Acest mecanism este predictibil!

Indiferent ce reformă fiscală faci, dacă nu închizi întreg lanțul nu poți obține sustenabilitatea și predictibilitatea nu închizi nimic. Noi analizăm pentru un sistem predictibil.”, a spus Marcel Ciolacu.

Mecanism pentru protecția pensiilor

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat că se gândește un sistem prin care să fie protejați pensionarii cu venituri mici. Noul sistem de impozitare va fi introdus de la 1 septembrie, atunci când vor fi virate pensiile recalculate.

”Dacă pragul de impozitare ar crește cu 100 de lei, angajatul rămâne doar cu 10 lei în plus, și aici este, de fapt, problema. Pentru că noi trebuie să discutăm, așa cum a spus și premierul României, trebuie să apărăm puterea de cumpărare a celor cu pensiile mici, și aici trebuie un alt mecanism, nu neapărat mărirea pragului.

Nu aș spune neapărat mărirea pragului, pentru că nu vreau să introduc această ipoteză, nici premierul nu a introdus și nu vreau să introduc această speranță, sau această informație în spațiul public despre mărirea pragului, un mecanism prin care să conservăm puterea de cumpărare a celor cu pensii mici, mecanism care ne dorim să fie introdus odată cu recalcularea de la 1 septembrie, conform legii în vigoare, recalculare care cu siguranță se va întâmpla.

De altfel, ați văzut și preocuparea noastră pentru cei cu salariile mici, nu doar pentru cei cu pensiile mici. Și acolo, conform acelei directive, și aici nu am ce să fac.

Trebuie să reamintesc de noiembrie 2021 când am avut, pentru a doua oară, onoarea să fiu într-un Guvern al României, am găsit pe o guvernare strict de dreapta un punct de vedere negativ cu privire la aprobarea directivei cu salariul minim european. Am reușit atunci, alături de premierul Marcel Ciolacu, am discutat în coaliție și am reușit să lămurim coaliția întreagă astfel încât astăzi aveam acea directivă și se va transforma în lege și în România”, a explicat Marius Budăi, la Antena 3 CNN.

SURSA:https://www.stiripesurse.ro/la-guvern-se-gandeste-un-plan-de-amploare-pentru-toti-pensionarii-din-romania-intra-in-vigoare-de-la-1-septembrie-surse_3335071.html

Lasă un răspuns