Investiţiile au explodat în SUA. Companiile europene investesc sute de miliarde de dolari şi creează zeci de mii de locuri de muncă acolo

Pentru Peter Navarro, principalul con­silier pentru comerţ al pre­şedintelui SUA Donald Trump, scăderea economiei americane în primul trimestru este o veste bună. Aceasta pentru că investiţiile interne au crescut cu 22%, ceva „peste aşteptări“. Trump şi-a început cel de-al doilea mandat în ianuarie, iar de atunci companiile americane şi străine, inclusiv din Europa, nu mai contenesc în a anunţa investiţii în producţia din SUA.

Însă valul de investiţii a început mai de mult, afacerile fiind atunci atrase în America de subvenţiile şi facilităţile oferite de adminis­traţia Biden pentru dezvoltarea economiei nepolu­ante. Oricare ar fi motivul pentru care compa­niile europene şi străine de SUA aleg să construiască fabrici în America, decizia lor poate însemna investiţii mai puţine sau chiar pierderea de locuri de muncă în Europa.

Scăderea cu 0,3% a PIB-ului american, cel mai mare din lume, în primul trimestru al a­cestui an a stârnit polemici. Tehnic, eco­no­mia a fost trasă în jos de explo­zia importurilor, com­paniile pre­gă­tindu-se astfel de războiul taxelor vamale anunţat din timp de pre­şedinte. Admi­nis­traţia Trump dă vina pentru rezultatul nega­tiv pe fosta administraţie, cea a democratului Joe Biden. Democraţii, în schimb, dau vina pe politicile republicanului Trump, insistând pe efectele toxice ale taxelor vamale cu care acesta vrea să echilibreze comer­ţul internaţional al SUA. Dar în SUA totul tinde să fie polarizat.

„Este cea mai bună veste negativă pe care am văzut-o în viaţa mea“, a spus Navarro des­pre datele privind evoluţia economiei ameri­cane. „Iar pieţele trebuie să privească sub oglin­da apei. Am avut o creştere de 22% a investiţii­lor interne. Dacă excluzi stocurile şi efectele negative ale creşterii importurilor, cauzată de taxele vamale, ai un avans de 3%.“ Scăderea PIB de -0,3% în ritm trimestrial ar fi prima din ultimii trei ani. Creşterea de 3% de care vor­beşte Navarro ar fi în ton cu rezultatele din ultimele trei trimestre ale anului trecut. În pri­mul trimestru din 2025, importurile au explodat cu 51%. Iar investiţiile în echipa­mente au urcat cu 22,5%. Pentru Europa, toate acestea contea­ză, deoarece în SUA se duc, spre exemplu, cele mai multe din exporturile Ger­maniei, cea mai mare economie europeană. Iar investiţiile, dacă vin de la companii europene, pot deveni o chestiune delicată economic şi politic.

La începutul lunii aprilie, preşedintele Franţei Emmanuel Macron a cerut companiilor să nu mai investească în SUA. „Are prea puţin sens ca firmele să investească acolo în timp ce SUA lovesc Europa“, a spus liderul francez, fă­când referire la taxele vamale uriaşe anunţate şi apoi reduse de Trump. Preşedintele american a dat ca exemple gigantul de transport maritim francez CMA CGM şi constructorul auto Stellan­tis, din care fac parte emblematicele Peu­geot şi Citroen, pentru investiţiile lor anun­ţate recent pentru SUA. CMA CGM a promis că va investi 18 miliarde euro în dezvoltarea in­frastructurii maritime în SUA, ceea ce ar în­sem­na crearea a 10.000 de locuri de muncă acolo. Stellantis este obligată să se concentreze şi pe SUA deoarece deţine brandurile america­ne Chrysler şi Dodge. În 2023, investiţiile străine directe în SUA ale Franţei au crescut cu 1%, la 335 miliarde euro, potrivit statisticilor americane, în timp ce companiile americane au în Franţa investiţii de numai 130 miliarde euro.

Lideri ai industriei franceze au aderat la apelul făcut de Macron. Doar pentru ca LVMH, imperiul francez al luxului, să anunţe că ia „serios“ în considerare majorarea producţiei în SUA în dauna Europei. Şi alte companii europene s-au angajat, de când Trump şi-a început noul mandat, să-şi majoreze producţia în SUA.

Gigantul farma AstraZeneca a anunţat recent că transferă din Europa în SUA producţia unora din medicamentele destinate pieţei americane. În acelaşi timp, CEO-ul companiei, francezul Pascal Soriot, a cerut Europei să investească mai mult în inovaţie în sectorul farma european, avertizând asupra dezhilibrului în creştere dintre SUA şi Europa. Novartis, producător farma elveţian, intenţionează să cheltuiască 23 miliarde dolari pe construirea de fabrici sau extinderea a 10 unităţi dintre cele pe care le are în SUA.

Roche, tot din sectorul farma elveţian, va investi 50 miliarde dolari în SUA în următorii cinci ani, înfiinţând peste 12.000 de locuri de muncă, notează Reuters. De când Trump a devenit preşedinte pentru a doua oară, companiile farma s-au angajat să investească 150 miliarde dolari în producţie şi cercetare şi dezvoltare în America. Organizaţiile de lobby cer UE să intervină legislativ pentru a opri un „exod“ din Europa.

BMW, Audi, Mercedes, Lavazza se numără printre companiile europene cu planuri recente de extindere a producţiei în SUA. Printre alte nume mari cu intenţii similare figurează TSMC, producător de cipuri din Taiwan, Samsung, LG Electronics, Nissan, Hyundai Motor şi Honda. Însă nu toate companiile care vând sau produc în SUA se grăbesc să-şi mărească producţia acolo.

De exemplu, furnizorul german de ventilatoare şi motoare ebm-papst şi-a suspendat planurile de a construi cea de-a treia fabrică din SUA sau de a extinde una deja funcţională din cauza riscului ca taxele vamale să împingă economia americană în recesiune. Recesiunea în mod normal înseamnă scăderea cererii, iar în SUA duce şi la desfiinţări de locuri de muncă. Datele oficiale arată că în martie cheltuielile consumatorilor, coloana vertebrală a economiei americane, au accelerat. Creşterea faţă de luna anterioară a fost cea mai mare din ultimii doi ani.

sursa ;https://www.zf.ro/business-international/investitiile-au-explodat-in-sua-companiile-europene-investesc-sute-22793317

Lasă un răspuns