HAKAN FIDAN SUGEREAZĂ O FORMULĂ DE GARANTARE ÎN PROBLEMA ISRAEL-PALESTINA

Hakan Fidan: „După ce părțile vor conveni asupra unui acord, țările garante ar trebui să își asume responsabilitatea pentru îndeplinirea cerințelor acestuia”.

Ministrul de externe a răspuns la întrebările jurnaliștilor în cadrul unei conferințe de presă.

Fidan a subliniat că atacul grupării Hamas asupra Israelului din 7 octombrie a fost o surpriză pentru toată lumea, în special pentru Israel, iar ușurința cu care s-a trecut din Gaza în Israel a surprins toată lumea.

Ministrul Fidan a indicat că această situație este o problemă care va fi discutată timp de mulți ani, dezvăluind slăbiciunea sistemului de securitate israelian, și a spus: „Ce condiții au stat la baza zilei de 7 octombrie? Poate că acest lucru ar trebui discutat separat”.

În ceea ce privește atacul Israelului asupra Gaza și situația civililor din regiune, Fidan a declarat următoarele:

„Este inacceptabil ca Israelul să bombardeze Gaza într-un mod fără precedent, provocând moartea populației civile, întrerupând furnizarea de electricitate, apă, combustibil și condamnând-o la sărăcie și foamete”.

Afirmând că Türkiye încearcă să transforme criza într-o oportunitate pentru edificarea păcii, Fidan a remarcat că sunt vehiculate unele opinii și a spus că comunitatea internațională ar trebui să adopte o atitudine, care să forțeze Israelul spre o soluție cu două state.

La întrebările privind statutul de garant pentru cele două părți, Fidan a răspuns astfel:

„Partea palestiniană, în special, a fost sfătuită ca țările garante să fie din regiune, inclusiv Türkiye. În timp ce alte țări să fie în rolul de garant pentru Israel. După ce părțile vor conveni asupra unui acord, țările garante ar trebui să își asume responsabilitatea pentru îndeplinirea cerințelor acestui acord. Numai în acest fel va apărea o pace durabilă”.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/actualitate/2023/10/17/hakan-fidan-sugereaza-o-formula-de-garantare-in-problema-israel-palestina-2051929?fbclid=IwAR3NkdX4ITPv7OlXm7-ZRXc0ORoC_BIBhHT7wgGd5xXpPA6IkhTstwbGfk0

Lasă un răspuns