Guvernatorul BNR către românii cu credite, afectaţi de creşterea dobânzilor: Nu este deloc uşor să plăteşti sume mai mari, dar mesajul nostru de un an şi ceva este că perioada dobânzilor mici a trecut. Nu are rost să mai vindem iluzii. Acestea vor fi dobânzile relativ normale, cu menţiunea că indicele ROBOR a cam sărit calul

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu le-a recomandat băncilor care stabilesc ROBOR să se uite cu mai mare atenţie la semnalele BNR, la noua prognoză de inflaţie. În iunie inflaţia a sărit de 15% iar BNR prognozează pentru finalul lui 2022 o inflaţie de 13,9%.

♦ Întrebat dacă îi mai sfătuieşte pe români să-şi facă credite în moneda în care sunt remuneraţi, adică în lei, Isărescu a spus că acesta este un sfat general şi fiecare îşi face socotelile la el acasă, amintind că la creditele în valută există riscul valutar. „Sfaturile nu ar trebui să vină de la BNR, pentru că este o relaţie comercială între bănci şi clienţi, fiecare îşi face socoteala“ ♦ În jur de 490.000 de debitori au, cumulat, credite ipotecare standard, credite ipotecare Prima casă şi credite de consum legate de indicele ROBOR, care a trecut de 8%.

Creşterea inflaţiei a determinat BNR să majoreze dobânda de politică monetară de mai multe ori, ajungând la 5,5% în august, ceea ce a antrenat şi creşterea dobânzilor pe piaţa interbancară, precum şi scumpirea creditării. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a amintit că perioada dobânzilor mici a trecut, susţinând că nu este uşor pentru debitori să plătească sume mai mari pentru ratele la credite.

„Suntem în empatie totală, nu este deloc uşor, nici plăcut, să plăteşti sume mai mari, dar mesajul nostru pe care îl dăm de 1 an şi ceva este că perioada dobânzilor mici a trecut, nu mai revine. Nu mai are niciun rost ca noi şi dumneavoastră să vindem iluzii. Acestea sunt dobânzile relativ normale, cu menţiunea că ROBOR a cam sărit calul, s-a dus cam mult dincolo de ceea ce am întreprins noi cu dobânda de politică monetară“, a spus ieri Isărescu la conferinţa de presă de prezentare a raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Perspectiva plafonării inflaţiei anuale în trimestrul trei şi a descreşterii ei ulterioare în mod gradual, după avansul peste aşteptări din iunie la 15%, precum şi ameninţarea cvasistagnării economiei în trimestrele doi şi trei sub impactul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor asociate au determinat BNR să reducă cadenţa şi să crească dobânda-cheie în august cu 0,75 puncte procentuale (pp), de la 4,75% până la 5,50%, sub aşteptările celor mai mulţi analişti. În perspectivă, BNR ar putea reduce în continuare cadenţa majorărilor de dobândă la următoarele două şedinţe de politică monetară rămase în 2022 dacă inflaţia se înscrie pe curba descendentă, după cum a sugerat Isărescu.

Sursa:https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/guvernatorul-bnr-catre-romanii-credite-afectati-cresterea-dobanzilor-21073393

Lasă un răspuns