Germania si Franta, in recesiune, isi unesc fortele impotriva lui Biden in batalia subventiilor

Germania si Franta au evidentiat necesitatea adoptarii de catre bloc a unor politici industriale mai dure, cum ar fi mai multe subventii de stat pentru companiile europene pentru a contracara amenin£tarea constituita de reformele adoptate de SUA.

Cele doua mari econo£mii ale blocului au emis o declaratie comuna angajan£du-se sa „analizeze posibili£tati de politica industriala” pentru protejarea industriilor europene in fata masurilor comerciale discrimi£natorii adoptate de Washington, dar si de Beijing.

Din perspectiva europenilor, pachetul de subventii si scutiri de taxe de 369 miliarde de dolari menit sa impulsioneze businessurile verzi americane adoptat de Washington reprezinta o masura protectionista pentru ca incurajeaza companiile sa-si mute investitiile din Europa si consumatorii sa cumpere produse americane cand vine vorba de masini electrice. UE este in stare de urgenta si pregateste un amplu pachet de subventii pentru a evita ca industria europeana sa fie devastata de rivalele americane, au declarat doi oficiali ai UE pentru Politico.

Odata cu pachetul de masuri americane, oficialii UE se tem ca firmele vor resimti acum o presiune aproape irezistibila de a-si reorienta investitiile catre SUA, mai degraba decat Europa. Comisarul european pe industrie Thierry Breton averti£zeaza ca masurile americane consti£tuie o „provocare existentiala” pentru economia Europei.

Asta mai ales in conditiile in care activitatea sectorului privat din cele mai mari doua economii ale Europei, Germania si Franta, s-a contractat in noiembrie, infatisand o imagine sumbra pentru o regiune care se afla probabil deja in recesiune, potrivit Bloomberg.

Comisia Europeana si tari ca Germania si Franta au realizat ca trebuie sa actioneze rapid pentru a preintampina dezindustrializarea masiva a Europei. Potrivit celor doi oficiali UE citati de Politico, blocul lucreaza acum la o schema de urgenta pentru canalizarea de fonduri in industrii high-tech cheie.

Blocul vrea sa contracareze subventiile americane cu un fond propriu. Acesta ar urma sa fie un „fond suveran european”, mentionat deja de sefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen in septembrie, menit sa ajute companiile sa investeasca in Europa si sa atinga standard verzi ambitioase.

Cu o solutie diplomatica din ce in ce mai improbabila, o cursa a subventiilor se profileaza acum ca un Plan B. In acest sens, obtinerea sustinerii Germaniei va fi vitala.

Bruxelles-ul spera sa obtina mai multa claritate din partea Berlinului cu privire la disponibilitatea nemtilor de a sparge tabuul subventiilor. Ideea a inceput deja sa castige teren in Berlin.

Sursa:https://www.orange.ro/info/news/mediafax/article/3114640

Lasă un răspuns