Capitalismul american capătă o altă formă. New York intră în hora banilor fără muncă, urmând să testeze venitul universal timp de un an

În ultimii ani, ideea introducerii unui venit universal de bază a revenit în discuţie în mod regulat. Ulster, un comitat din nordul statului New York, a decis la rândul său să testeze această idee.

Astfel, 100 de locuitori din comitat, care câştigă cel puţin 46.900 de dolari pe an, au fost selecţionaţi şi vor primi în fiecare lună 500 de dolari, timp de un an, scrie capital.fr.

Programul pilot al introducerii unui venit de bază universal fusese lansat la mijlocul lunii mai. „Nu vă vom spune cum să vă cheltuiţi veniturile suplimentare şi nu vom include cerinţe cum ar fi angajarea“, se precizează pe website-ul comitatului. „Prin furnizarea unui venit minim lunar, credem că gospodăriile vor fi în măsură să se organizeze mai bine, să răspundă propriilor nevoi de bază, să devină autonome şi să-şi exploateze în plus potenţialul“. Peste 2.400 de persoane au candidat pentru o poziţie în cadrul experimentului, iar finanţare acestuia a devenit posibilă graţie unor donaţii private.

Comitatul Ulster nu este primul care testează venitul universal în SUA. Chicago, Boston şi St. Paul, printre altele, au implementat programe similare. Însă aceste programe sunt temporare, chiar dacă anumiţi democraţi vor ca un venit de bază universal să fie introdus la nivel naţional.

Şi Germania a decis luna trecută să experimenteze cu această idee. Acolo, 122 de persoane, selectate din rândul a aproximativ două milioane de voluntari, vor primi 1.200 de euro pe lună, fără nicio condiţie, timp de 3 ani, potrivit Le Figaro. Programul este finanţat de donaţii făcute de 181.000 de contributori.

„În timpul următorilor trei ani, vrem să studiem cum influenţează comportamentul oamenilor acest gen de transfer“, a explicat Jurgen Schupp din cadrul institutului german DIW, responsabil pentru proiect.

Este vorba de a doua iniţiativă în acest sens promovată de structura privată berlineză Mein Grundeinkommen. Un prim test la scară mai mică a fost derulat pe o perioadă de un an în 2017. Acesta a vizat persoane cu venituri scăzute.

Introducerea unui venit de bază a fost deja exerimentată şi în alte ţări, fiind însă limitată la persoane defavorizate social.

Guvernul spaniol a aprobat anul trecut crearea unui venit minim de bază garantat pentru gospodăriile cele mai sărace. Venitul a fost fixat la 462 de euro pe lună şi pe persoană care locuieşte singură, urcând la 1.015 euro pentru o familie.

Sursa:https://www.zf.ro/business-international/capitalismul-american-capata-o-alta-forma-new-york-intra-in-hora-20204161

Lasă un răspuns