AVERTISMENTUL UNUI ALIAT AL LUI TRUMP PENTRU STATELE DIN EUROPA DE EST: CREȘTEȚI CHELTUIELILE DE APĂRARE LA 10% DIN PIB

Un consilier al lui Donald Trump avertizează Europa de Est să își intensifice eforturile de apărare. El spune că statele din prima linie ar trebui să aloce 10% din PIB pentru securitate. Acest avertisment vine în contextul creșterii amenințărilor din partea Rusiei și sugerează că un al doilea mandat al lui Trump ar putea aduce mai puțin sprijin din partea SUA pentru regiune.

Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru POLITICO, subliniind importanța unei pregătiri adecvate în fața provocărilor geopolitice.

Statele Unite au angajamentul de a veni în ajutorul țărilor NATO care sunt atacate. Acesta nu este același lucru cu a spune că ar trebui să ne aruncăm întreaga armată [pe flancul estic]”, a transmis Elbridge Colby, fost adjunct al asistentului secretarului apărării în prima administrație Trump.

Potrivit lui Colby, care este văzut ca un candidat puternic pentru o funcție de conducere dacă Trump revine la conducere, este esențial ca țările din flancul estic să cheltuiască semnificativ peste 2% din PIB, care este obiectivul NATO.

Nu cred că este destul de impresionant faptul că Lituania cheltuiește 3 la sută; Estonia cheltuiește 3 la sută. Dacă aș fi în locul lor, aș cheltui 10, dacă sunt serioși cu privire la cât de amenințători sunt rușii„, a spus el.

Cred că ceea ce europenii trebuie să înțeleagă este că trebuie să își consolideze armata cât mai curând posibil. Părerea mea personală este că ar trebui să angajăm forțe substanțiale disponibile pentru apărarea NATO de est, care să nu diminueze capacitatea noastră de a [apăra] primul lanț insular, în acest caz, Taiwanul„, a mai spus Colby.

El a subliniat importanța „capacităților cheie”, precum focul cu rază lungă de acțiune, logistica, sistemul C4ISR (o infrastructură complexă formată din senzori, sisteme de comunicații, sisteme informatice și computere, organizată ierarhic pentru a colecta și transmite date către un centru de decizie centralizat.), munițiile și apărarea aeriană, ca domenii prioritare pentru SUA în Asia, nu în Europa.

Acestea sunt cele mai importante active, dar acestea sunt, de asemenea, activele care sunt cele mai rare”, a adăugat apropiatul lui Trump..

SURSA:https://adevarul.ro/stiri-externe/sua/avertismentul-unui-aliat-al-lui-trump-pentru-2373970.html

Lasă un răspuns