Ați primit plicuri cu notificări de la ANAF? Se încearcă recuperarea unor datorii chiar și de la persoane plecate din țară de peste 15 ani (în contextul amnistiei fiscale)

Din cauza deficitului bugetar, Statul Român nu mai știe pe unde „să scoată cămașa“, vorba românului, și face demersuri disperate să colecteze cât mai mulți bani la buget. În disperare de cauză, ANAF a început să trimită scrisori de informare și notificări prin care le aduc la cunoștință unor persoane că au de returnat diverse sume de bani, resturi de restanțe, unele dintre ele foarte vechi.
Statul Român, prin Ministerul Finanțelor, invocă, printre altele, noile facilități fiscale reglementate de Ordonanța de Urgență a Guvernului 107/2024, privind anularea unor obligații bugetare restante, în aceste scrisori trimise prin poștă.
Astfel, zeci, sute sau mii de persoane au primit în cutiile poștale plicuri de la Administrația Națională de Administrare Fiscală, prin care li s-au dat anumite termene pentru achitarea acestor sume restante, dar, în același timp, oamenii sunt înștiințați și cu privire la modurile prin care scăpa de aceste datorii.
Nu se știe dacă putem vorbi despre o simplă coincidență, dat fiind că, prin aceste scrisori, ANAF anunță inclusiv posibilitatea ștergerii unor datorii, dar interesant este faptul că aceste plicuri vin într-o perioadă dinaintea alegerilor. Iar pe de altă parte, se solicită plata datoriilor „la jumate“, până la o anumită dată, ceea ce poate însemna că statul vrea să împuște doi iepuri deodată: ștergerea datoriilor, ca o facilitate, iar plata pe jumătate a datoriilor, ca un mod de a mai recupera bani pentru buget.
De menționat că în plicurile primite în cutiile poștale se precizează că „aceste facilități fiscale sunt de natură excepțională și nu sunt menite să devină o practică frecventă“ și sunt însoțite de alte plicuri pentru retur.
Și mai interesant este faptul că astfel de plicuri, referitoare la unele așa-zise datorii mai vechi, au fost primite și de unele persoane care sunt plecate din țară de peste 15 ani, în condițiile în care termenul de prescripție pentru astfel de creanțe este de 5 ani.
Această Ordonanță a Guvernului României, publicată înt-un an elecoral, prevede, printre altele, că:
a) facilitățile fiscale privind anularea de creanțe fiscale se aplică pentru toate categoriile de debitori;
b) facilitățile fiscale vizează, în principiu, obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024;
c) facilitățile fiscale se referă la anularea de accesorii, dar și de obligații principale în cazul persoanelor fizice;
d) pentru a beneficia de facilități, contribuabilii trebuie să îndeplinească o serie de condiții, pot (opțional) să depună NOTIFICARE la organul fiscal, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024 și sunt obligați să depună la organul fiscal CERERE DE ANULARE, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024.
Facilități fiscale privind anulare accesorii
Situația 1. Dobânzile, penalităţile şi toate accesoriile aferente obligaţiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, se anulează dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) toate obligaţiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, se sting până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024;
b) sunt stinse, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, toate obligaţiile bugetare principale şi accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între data de 1 septembrie 2024 şi data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024;
c) debitorul să aibă depuse toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv;
d) debitorul depune cererea de anulare a accesoriilor după îndeplinirea în mod corespunzător a condiţiilor prevăzute la lit. a) – c), până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancţiunea decăderii.
Situația 2. Dobânzile, penalităţile şi toate accesoriile aferente diferenţelor de obligaţii bugetare principale declarate suplimentar de debitori prin declaraţie rectificativă, prin care se corectează obligaţiile bugetare principale cu scadenţe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, administrate de organul fiscal, se anulează dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) declaraţia rectificativă este depusă începând cu data de 1 septembrie 2024 până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024;
b) toate obligaţiile bugetare principale individualizate în declaraţia rectificativă se sting până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024;
c) sunt îndeplinite, în mod corespunzător, condiţiile prevăzute la SITUAȚIA 1 lit. b) – d).
Situația 3. Dobânzile, penalităţile şi toate accesoriile aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadenţe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv şi stinse până la această dată se anulează dacă sunt îndeplinite cumulativ şi în mod corespunzător condiţiile prevăzute la Situația1 lit. b) – d).
Situația 4. Dobânzile, penalităţile şi toate accesoriile aferente obligaţiilor bugetare principale administrate de organul fiscal central cu scadenţe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv şi individualizate în decizii de impunere emise ca urmare a unui control fiscal în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se anulează dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) toate diferenţele de obligaţii bugetare principale individualizate în decizia de impunere sunt stinse până la termenul de plată prevăzut la art. 156 alin. (1) din aceeaşi lege;
b) cererea de anulare a accesoriilor se depune în termen de 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere, sub sancţiunea decăderii. Notificarea este opțională. Debitorii care intenţionează să beneficieze de anularea obligaţiilor bugetare accesorii POT notifica organul fiscal cu privire la intenţia lor, până cel mai târziu la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, sub sancţiunea decăderii. După primirea notificării, organul fiscal verifică dacă debitorul şi-a îndeplinit obligaţiile declarative, efectuează stingerile, compensările şi orice alte operaţiuni necesare în vederea stabilirii cu certitudine a obligaţiilor bugetare ce constituie condiţie pentru acordarea facilităţii fiscale.
Organul fiscal eliberează din oficiu certificatul de atestare fiscală, pe care îl comunică debitorului, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data depunerii notificării. Organul fiscal are obligaţia de a clarifica cu debitorul eventualele neconcordanţe cu privire la obligaţiile bugetare.
Pentru debitorii care au notificat organul fiscal:
a) dobânzile, penalităţile şi toate accesoriile, care pot face obiectul anulării, se amână la plată în vederea anulării.
b) procedura de executare silită nu începe sau se suspendă, după caz, pentru obligaţiile accesorii amânate la plată;
c) obligaţiile accesorii amânate la plată nu se sting până la data soluţionării cererii de anulare a accesoriilor sau până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, în cazul în care debitorul nu depune cerere de anulare a accesoriilor.
Debitorii pentru care au fost stinse, după data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, dobânzile, penalităţile şi toate accesoriile care pot fi anulate, acestea se restituie.
Cererea de anulare este obligatorie
Cererea de anulare a accesoriilor depusă de contribuabili în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă se soluţionează prin decizie de anulare a accesoriilor sau, după caz, decizie de respingere a cererii de anulare a accesoriilor. Un debitor poate beneficia de anularea accesoriilor în oricare dintre situaţiile prevăzute în ordonanța de urgență, independent sau cumulat, dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru acordarea anulării.
syrsahttps://focuspress.ro/ati-primit-plicuri-cu-notificari-de-la-anaf-se-incearca-recuperarea-unor-datorii-chiar-si-de-la-persoane-plecate-din-tara-de-peste-15-ani-in-contextul-amnistiei-fiscale/