AI BANI ÎN CONT LA ORICE BANCĂ? CE TREBUIE SĂ FACI RAPID PENTRU CA LA FINAL DE AN SĂ POȚI RIDICA O SUMĂ MULT MAI MARE

Iancu Guda a fost invitat în podcast-ul „Altceva cu Adrian Artene”. Specialistul a adus o perspectivă profundă asupra gestionării finanțelor personale.

Potrivit lui Iancu Guda, educația financiară este necesară în evitarea pierderilor de bani și în asigurarea unei stabilități financiare pe termen lung. El subliniază că, deși banii pot fi dificil de obținut, pot fi pierduți la fel de ușor fără o înțelegere adecvată a modului de administrare a lor.

În ceea ce privește raportul dintre cheltuieli și economii, Guda oferă o formulă simplă, dar eficientă: 50% pentru nevoi, 30% pentru dorințe și 20% pentru economii. Totuși, el accentuează că această regulă poate fi nuanțată în funcție de circumstanțele individuale ale fiecăruia. De-a lungul vieții, prioritățile și necesitățile se schimbă.

„E o regulă de aur, dar o s-o nuanțez puțin, pentru că nu este chiar pentru oricine și oricând. Adică în timp, una e la cineva la 20, 30 de ani, 40, apar copiii. Ce vreau să spun? În principiu, nevoile 50%, dorințele 30% și economiile 20%. Câteodată e greu să îți dai seama ce înseamnă nevoie, ce înseamnă dorință.

Vă dau un exemplu. Am un prieten, zice «mă mut la patru camere». «Da, dar aveți un apartament foarte spațios, de trei camere». «Copiii sunt încă mici, se ceartă toată ziua, se bat, nu mai suport. Am nevoie de un spațiu». Îi zic, «n-ai nevoie. Îți dorești liniște acasă seara, nu e o nevoie»”, a dezvăluit Iancu Guda.

Cum poți economisi bani

Guda împărtășește și propria sa experiență financiară, subliniind că, în familia sa, au reușit să economisească 80% din venituri, folosind o distribuție atent calculată a cheltuielilor.

Prin alocarea a 5% pentru nevoi, 5% pentru dorințe, 5% pentru sănătate și educație, și 5% pentru diverse.

„Noi economisim 80% în familia noastră și am început de la 200 lei, că nu economiseam nimic. Dar de ce economisim foarte mult? Sigur că ne ajută și că producem mulți bani și că cei 20% cheltuieli sunt împărțite atât de simplu, 5% nevoi, 5% dorințe, 5% sănătate, educație, 5% diverse. Un buffer pentru surprize. Sau mai refulăm, depășirile pe cele trei de dinainte”, a povestit analistul.

SURSA:https://www.news18.ro/news/ai-bani-in-cont-la-orice-banca-ce-trebuie-sa-faci-rapid-pentru-ca-la-final-de-an-sa-poti-ridica-o-suma-mult-mai-mare-22410.html

Lasă un răspuns