Sucul de sfeclă roșie crește puterea musculară și rezistența cardiorespiratorie

Deja se știe că sfecla roșie este sănătoasă și este bine să consumăm cât mai multe legume colorate, bogate în antioxidanți, vitamine și minerale. Mai multe studii ale cercetătorilor arată că sucul din sfeclă roșie este un elixir pentru sănătate, crește imunitatea organismului și este utilizat în tratamentul pacienților de cancer și alte boli grave.

1. Beneficiile sucului din sfeclă roșie

Sucul din sfeclă roșie are numeroase beneficii:

  • Curăță rinichii, detoxifică ficatul, purifică sângele
  • Ajută în tratamentul anemiei, scade riscul de cancer
  • Ajută la eliminarea acidului uric din organism și a toxinelor din colon
  • Stimulează creierul și elimină toxinele din acesta
  • Reglează remodelarea osoasă și scade riscul de osteoporoză
  • Vindecă ulcerul la stomac și protejează mucoasa acestuia
  • Reduce riscul de boli de inimă produse din cauza obezității
  • Îmbunătățește funcția pulmonară și ușurează senzația de respirație
  • Reduce incontinența și infecțiile urinare și deci ajută în problemele vezicii urinare
  • Calmează crizele de astm, scade inflamațiile în articulații și ameliorează durerea de artrită
  • Menține sănătatea mintală, scade riscul de demență și boală Alzheimer
  • Reduce presiunea intraoculară, riscul de glaucom
  • Îmbunătățește acuitatea auditivă, previne formarea cheagurilor de sânge
  • Crește numărul de globule roșii din sânge și altele.

Nitrații din sfecla roșie

Nu toți nitrații cunoscuți sunt nocivi. Cercetătorii spun că există anumite legume (sfecla roșie, varza chinezească, ridichea, spanacul, rucola, fasolea verde, ceapa verde, morcovul, usturoiul, varza, ardeiul gras, cartoful, prazul) cu un conținut de nitrați care:

  • Reduc tensiunea arterială
  • Previn infarctul miocardic
  • Îmbunătățesc performanțele sportive
  • Au și alte beneficii importante pentru sănătate.

Nitrații din sfecla roșie îmbunătățesc rezistența cardiorespiratorie, ritmul cardiac și respirația.

Unii sportivi țin cont de acest lucru și consumă sfeclă roșie ori suc din sfeclă roșie.

Prin aportul de sfeclă roșie, nitrații sunt absorbiți în stomac, intestinul subțire și fluxul de sânge. Pe măsură ce nitrații circulă, în fluxul sanguin, aproximativ 25% dintre ei sunt absorbiți și schimbați în nitriți, care în prezența acidului gastric sunt transformați în oxid nitric. O parte din nitriți se pierd prin urină, în aproximativ 48 de ore. Oxidul nitric rezultat este important pentru celulele musculare și vasele de sânge. Cu ajutorul oxidului nitric este îmbunătățită eficiența musculară și a fluxului de sânge și asta crește performanța la sportivi.

Sfecla roșie reprezintă o sursă importantă de nitrați concentrați și alte elemente active care susțin sănătatea organismului. Cu ajutorul ei se previn bolile cardiovasculare.

Oxidul nitric are următoarele efecte benefice principale:

  • Scade tensiunea arterială
  • Facilitează vasodilatația vaselor sanguine
  • Previne agregarea trombocitelor
  • Crește eficiența celulelor, îndeosebi a mitocondriilor din celule care produc energie
  • Reduce riscul de boli cardiovasculare.

Mai multe informații cu privire la acest lucru sunt prezentate și în studiul publicat în jurnalul Circulation – Heart Failure. Prin urmare, sfecla roșie crește puterea și funcția musculară și scade riscul cardiovascular.

Studiile științifice arată că aproximativ 80% din consumul de nitrați și nitriți la adulți provine din consumul de legume. În cazul vegetarienilor, se spune că aceștia au o dietă mai sănătoasă, bogată în fructe și legume și deci vor avea un risc mai mic de cancer și boli cardiovasculare.

2. Sfecla roșie îmbunătățește sănătatea

Sfecla roșie este un aliment cu beneficii extraordinare pentru inimă și sistemul circulator, deci cel puțin din acest motiv ne poate îmbunătăți sănătatea organismului. Această legumă se consumă de mii de ani, este hrănitoare și gustoasă. Hipocrate recomanda sfecla roșie pentru curățarea sângelui, tratamentul bolilor digestive, vindecarea rănilor.

Valoarea sa nutritivă este impresionantă, pentru că are:

  • Betacaroten, betalaină cu efect puternic antioxidant
  • Polifenoli, luteină, quercitină, zeaxantină, luteolină
  • Bor, mangan, fier, potasiu, magneziu, fosfor, zinc, sodiu, seleniu
  • Vitamine A, B, C și K
  • Fibre solubile și insolubile, fitosteroli, acid folic, triptofan.

Sfecla roșie este bagată în acid folic

Despre acidul folic din sfecla roșie se spune că reduce simptomele depresiei, mai ales alături și de un alt compus pe care această legumă îl conține – triptofanul. Sfecla roșie îmbunătățește starea de spirit, pentru că triptofanul este un aminoacid care ajută la formarea serotoninei în organism. Serotonina scade depresia, îmbunătățește calitatea somnului și previne schimbările de dispoziție.

Fibrele din sfecla roșie au efecte benefice asupra metabolismului și asupta tractului digestiv. Și în acest caz se recomandă consumul de sfeclă roșie proaspătă, ori suc de sfeclă roșie, și mai puțin sfeclă roșie conservată.

Antioxidanții din sfecla roșie

Pigmentul roșu antioxidant din sfeclă se numește betalaină. Acești antioxidanți din sfeclă sunt foarte puternici și eficienți în neutralizarea radicalilor liberi din organism, care pot provoca leziuni ale ADN-ului și celulelor corpului. Prin consumul de sfeclă roșie se combate efectul nociv al radicalilor liberi care sunt vinovați de multe probleme de sănătate. Radicalii liberi sunt creați prin metabolism în organism. De asemenea, ei sunt preluați de organism din mediu, prin dieta nesănătoasă.

Antioxidanții din sfecla roșie reduc stresul oxidativ și inflamațiile care au fost asociate cu bolile de inimă. Prin introducerea acestei legume în alimentația zilnică, se oferă protecție inimii împotriva bolii coronariene și în plus, se reduce și riscul de accident vascular cerebral.

Conform studiilor realizate de cercetători, antioxidanții din sfecla roșie au și alte beneficii:

  • Protejează împotriva aterosclerozei
  • Ajută la detoxifierea organismului
  • Protejează corpul de expunerea la radiații
  • Au efect antiinflamator, detoxifiant, anticancerigen (previn dezvoltarea tumorilor)
  • Sprijină celulele organismului în acțiunea lor de a neutraliza toxinele în prevenirea consecințelor legate de riscul de îmbolnăvire.

Menține sănătatea ficatului

Cercetătorii au spus despre betalaina din sfecla roșie că protejează ficatul de îmbolnăvire și poate ajuta în tratamentul bolii ficatului gras non-alcoolic. Betalaina reduce nivelul ridicat al trigliceridelor hepatice, stimulează regenerarea celulelor hepatice, previne excesul de grăsime hepatică. De asemenea, acest antioxidant puternic menține funcția biliară, sprijină digestia, ajută la eliminarea toxinelor și menține starea de sănătate a ficatului și a vezicii biliare. Se recomandă consumul de suc de sfeclă roșie proaspăt. Dacă sfecla se fierbe, atunci antioxidantul se pierde.

Această legumă conține și polifenoli cu proprietăți antioxidante.

Sfecla roșie este folosită și în tratamentul unor boli și afecțiuni, cum ar fi:

  • Febră, disfuncții renale, anemie, cancer, circulație sanguină slabă
  • Constipație, lipsă de energie, afecțiuni ale vezicii biliare și ale ficatului
  • Boli de inimă, mahmureală, afecțiuni ale pielii și mătreață (se aplică sfeclă fiartă pe scalp).

Sursa:https://bodygeek.ro/sucul-de-sfecla-rosie-creste-puterea-musculara-si-rezistenta-cardiorespiratorie

Lasă un răspuns