Zeci de modificari fiscale si financiare de la 1 ianuarie 2019 – a fost publicat proiectul de OUG

Ministerul de Finante a publicat proiectul de ordonanta privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare ce urmeaza sa fie aplicate incepand de anul viitor.

Ministrul Eugen Teodorovici a facut, marti seara, o scurta prezentare a acestor schimbari fiscale, fara sa dea prea multe detalii.

Iata insa, pe larg, masurile cuprinse in proiectul de OUG.

Taxa pe activele bancilor

Potrivit proiectului de ordonanta, institutiile financiar-bancare sunt obligate la plata unei taxe pe active, pe care ministrul Finantelor nu s-a sfiit sa o numeasca „taxa pe lacomie”, in situatia in care media trimestriala ROBOR depaseste pragul de 1,5%, denumit prag de referinta.

Prin institutie financiar-bancara se intelege oricare dintre urmatoarele persoane:
institutiile de credit, persoane juridice romane, definite, astfel, potrivit legii de organizare si functionare;institutiile financiare nebancare, persoane juridice romane, inscrise in Registrul general tinut de Banca Nationala a Romaniei;institutiile de plata, persoane juridice romane, care acorda credite legate de serviciile de plata;institutiile emitente de moneda electronica, persoane juridice romane, care acorda credite legate de serviciile de plata;alte persoane juridice, care desfasoara, potrivit legilor de organizare si functionare, activitati financiare;sucursalele din Romania ale persoanelor juridice straine

daca media trimestriala a ratelor ROBOR este pana la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,2%;daca media trimestriala a ratelor ROBOR este intre 0, 51 – 1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,4%;daca media trimestriala a ratelor ROBOR este intre 1,01 – 1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,6%;daca media trimestriala a ratelor ROBOR este intre 1,51 – 2,0 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,9%.Daca media trimestriala ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referinta, cota taxei pe lacomie de 0,9 % se majoreaza progresiv cu cate 0,3 puncte procentuale la fiecare depasire cu cate 0,5 puncte procentuale, inclusiv, a pragului de referinta majorat cu 2 puncte procentuale.

Pilonul II de pensii

O persoana, participanta la un fond de pensii se poate retrage, pe baza de cerere individuala, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond.

In cazul retragerii unui participant inainte de deschiderea dreptului la pensie privata, acestora li se transfera activele cuvenite, din care se retine un comision de retragere reprezentand 2% din aceste active.

Dupa aderare sau repartizare, participantii sunt obligati sa contribuie la un fond de pensii si nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toata perioada pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale la sistemul public de pensii, pana la deschiderea dreptului la pensia privata decat la cererea expresa a acestora.Capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul in lei, calculat si actualizat in raport cu valoarea contributiilor participantilor, respectiv:
5% din valoarea contributiilor, daca aceasta este sub 100 milioane euro;7% din valoarea contributiilor, daca aceasta este intre 100 milioane euro si 500 milioane euro;10% din valoarea contributiilor, daca aceasta este peste 500 milioane euro;
Comisionul de administrare se constituie prin:
deducerea unui cuantum din contributiile platite, dar nu mai mult de 1%, cu conditia ca aceasta deducere sa fie facuta inainte de convertirea contributiilor in unitati de fond, din care 0,5 puncte procentuale din suma totala ce face obiectul operatiunii financiare efectuata pentru fiecare fond de pensii administrat privat sa fie virata la Casa Nationala de Pensii Publice;deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe luna, astfel: 0,02% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflatiei; 0,03% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este cu pana la un punct procentual peste rata inflatiei; 0,04% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este cu pana la 2 puncte procentuale peste rata inflatiei; 0,05% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este cu pana la 3 puncte procentuale peste rata inflatiei, 0,06% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este cu pana la 4 puncte procentuale peste rata inflatiei; 0,07% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflatiei.

In perioada 2019-2021, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator acestor ore.

Exceptie face personalul militar, politistii, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si personalul civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala.

Plafonarea pretului la gaze

In perioada 01.04.2019 – 28.02.2022, producatorii, inclusiv filialele acestora si/sau afiliatii apartinand aceluiasi grup de interes economic care desfasoara atat activitati de extractie cat si activitati de vanzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul Romaniei, au obligatia sa vanda cu pretul de 68 lei/MWh cantitatile de gaze naturale rezultate din activitatea de productie interna curenta catre furnizori si clienti finali eligibili.

In aceasta perioada, producatorul are obligatia sa vanda cu prioritate catre furnizaori, in conditii reglementate de ANRE, pentru asigurarea intregului necesar de consum al clientilor casnici, din productia curenta si/sau din depozitele de inmagazinare.

Producatorii, inclusiv filialele acestora si/sau afiliatii apartinand aceluiasi grup de interes economic care desfasoara atat activitati de extractie cat si activitati de vanzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul Romaniei, nu vor mai incheia contracte de vanzare cu livrare pe teritoriul Romaniei la preturi mai mari de 68 lei/MWh. Diferentele de costuri de achizitie din anii 2018 si 2019 ale furnizorilor, nerecuperate prin preturile practicate, se vor recupera pana la data de 30.06.2022, conform reglementarilor ANRE.

Pretul de achizitie platit de furnizori pentru gazele din productia interna curenta necesare pentru acoperirea consumului clientilor finali nu poate depasi valoarea de 68 lei/MWh, indiferent de vanzator.

Fondul de Dezvoltare si Investitii

Se infiinteaza Fondul de Dezvoltare si Investitii, denumit in continuare Fond, gestionat de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, printr-un cont de disponibil. Sumele aflate in contul fondului au destinatie speciala si nu pot fi executate silit.

Fondul se utilizeaza pentru finantarea proiectelor de investitii ale unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale in domenii prioritare: sanatate, educatie, apa transport, salubrizare, cultura, sport, locuinte etc.

Valoarea totala a imprumuturilor acordate Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza este in limita sumei de 10 miliarde de euro, echivalent lei calculat la cursul de schimb al BNR la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

Imprumuturile se acorda la solicitarea Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza prin hotarare de guvern emisa anual in limita plafoanelor aprobate, pe o perioada de 5 ani cu tragere integrala si o dobanda de 1% pe an. Sumele ramase neutilizate din valoarea imprumutului acordat se restituie de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza in primele 30 de zile calendaristice ale anului urmator acordarii.

Dobanda aferenta imprumuturilor acordate se calculeaza pe fiecare an calendaristic, la soldul imprumutului, incepand cu data tragerii, cu conventia numar de zile calendaristice/360. Dobanda astfel calculata se comunica Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, care are obligatia de a o plati in 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Majorarea punctului de pensie

Prin derogare de la prevederile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se mentine la 1.100 lei si incepand cu 1 septembrie 2019 valoarea punctului de pensie se majoreaza cu 15% si este de 1.265 lei.

Incepand cu 1 ianuarie 2019, nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari, prevazuta de OUG 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobata prin Legea nr. 196/2009, cu modificarile ulterioare, se mentine la 640 lei si incepand cu 1 septembrie 2019 se majoreaza cu 10% si este de 704 lei.

In anul 2019, indicele de corectie prevazut la art. 170 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, este de 1,20.

Restitituirea taxelor auto

Restituirea sumelor se realizeaza, in baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:

pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, in perioada 1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2019;pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, in perioada 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019.
Sumele ramase de restituit, reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de solutionare a cererii de restituire potrivit art. 5 alin. (1) din OUG 52/2017 cu modificarile si completarile ulterioare, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, pana la data de 30 iunie 2019.

Sumele ramase de restituit, reprezentand timbru de mediu pentru care au fost emise decizii de solutionare a cererii de restituire potrivit art. 5 alin. (2) din OUG 52/2017, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, pana la data de 30 iunie 2019.

 Sursa:Ziare.com
 Autor:Irina Olteanu

Lasă un răspuns