XI JINPING II RASPUNDE LUI OLAF SCHOLZ AFIRMAND CA EXPORTURILE CHINEI CONTRIBUIE LA REDUCEREA INFLATIEI MONDIALE

Presedintele Chinei i-a spus marti cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, aflat in vizita la Beijing, ca „ambele parti ar trebui sa se fereasca de cresterea protectionismului” si sa „insiste sa analizeze in mod obiectiv problemele legate de capacitatea de productie„, informeaza Financial Times .

„Exporturile Chinei de vehicule electrice, baterii de litiu, produse fotovoltaice etc. nu numai ca au imbogatit oferta globala si au atenuat presiunea inflatiei globale, dar au adus, de asemenea, mari contributii la raspunsul global la schimbarile climatice si la transformarea ecologica si cu emisii reduse de dioxid de carbon”, a declarat Xi Jinping, potrivit presei de stat chineze.

Comentariile au fost facute dupa ce Olaf Scholz i-a avertizat, luni, pe oficialii chinezi sa abordeze problema supracapacitatii industriale si sa trateze mai bine firmele straine.

„Vrem conditii de concurenta echitabile, bineinteles ca vrem ca firmele noastre sa nu aiba restrictii”, a adaugat el, identificand dumpingul, supraproductia si incalcarea drepturilor de autor ca fiind principalele domenii de ingrijorare.

Companiile germane au o prezenta puternica pe pietele din China, in special grupuri precum Volkswagen si BASF, ceea ce complica pozitia Germaniei in ceea ce priveste masurile protectioniste.

Dar companiile germane care opereaza in China sunt din ce in ce mai ingrijorate de diminuarea accesului pe piata. Doua treimi dintre companiile chestionate de Camera de Comert Germana din China au declarat ca se confrunta cu „concurenta neloiala”.

Si Statele Unite sunt ingrijorate de politicile Chinei. Saptamana trecuta, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a transmis un avertisment transant omologilor sai chinezi ca Washingtonul nu va tolera un „soc al ofertei” de importuri chinezesti cu costuri reduse in mod artificial, care sa fie comercializate pe pietele sale.

SURSA:https://www.orange.ro/info/news/article/xi-jinping-ii-raspunde-lui-olaf-scholz/3188990

Lasă un răspuns