VIITOARELE TELEFOANE MOBILE VOR PUTEA FACE LUCRURI LA CARE NU V-AȚI FI GÂNDIT VREODATĂ: VEȚI PUTEA SIMȚI LUCRURI PRIN INTERMEDIUL ECRANULUI

Viitorul ecranelor tactile ar putea să vă permită să simțiți lucruri prin intermediul ecranului. Noua tehnologie de ecran tactil deformabil, denumită DeformIO, a fost dezvoltată de oamenii de știință de la Universitatea Bath din Marea Britanie. Sub forța aplicată de degetele utilizatorului, suprafața devine mai moale sau mai „rigidă”, conform cercetării prezentate recent la Conferința CHI privind factorii umani în sistemele informatice, scrie newsweek.com.

DeformIO ar putea permite utilizatorilor să simtă obiecte prin intermediul ecranelor și ar putea avea aplicații variate în comerț, comunicații, medicină și chiar în jocuri. Acest nou tip de ecran ar putea permite utilizatorilor să simtă obiecte prin intermediul telefoanelor lor – cum ar fi țesătura unui produs – sau să interacționeze cu hărți sau indicatoare de temperatură pe ecranele mașinilor.

„Ați manipula direct un obiect digital așa cum ați face în mod normal cu un obiect fizic”, a declarat James Nash, student la informatică la Universitatea din Bath și cercetător la DeformIO.

DeformIO, care este fabricat din silicon, folosește pneumatica și senzorii rezistivi pentru a oferi o experiență continuă, tactilă, prin utilizarea unor rețele de „pini” în relief sub ecran, care coboară secțiuni ale ecranului atunci când sunt apăsate. Iterațiile anterioare ale acestei tehnologii au folosit panouri mobile ale ecranului tactil sau ace rigide, care nu au funcționat atât de bine.

DeformIO permite utilizatorului să treacă un deget de-a lungul ecranului moale. De asemenea, utilizatorii pot apăsa mai multe regiuni ale ecranului în același timp.

„Ecranul nostru permite utilizatorilor să perceapă un feedback tactil bogat pe o suprafață moale”, a declarat Nash. „Oferă aceleași beneficii ca și ecranele actuale pe bază de sticlă – care permit controlul dispozitivului prin deplasarea fluidă a degetului pe suprafață – dar cu avantajul suplimentar că o persoană poate folosi forța pentru a interacționa cu dispozitivul la un nivel mai profund.”

Jocuri video, simulări de pregătire medicală și chiar contact fizic la distanță prin apel video

Cercetătorii speră că DeformIO ar putea fi utilizat pentru o gamă largă de aplicații, inclusiv jocuri video, simulări de pregătire medicală și chiar contact fizic la distanță prin apel video.

De asemenea, ar putea fi folosit în ecranele tactile ale mașinilor sau la utilizarea hărților digitale, sugerează cercetătorii.

„Am putea îmbunătăți ecranele tactile care devin foarte obișnuite în mașinile moderne: de exemplu, ați putea aplica o forță pentru a controla temperatura în mașină, simțind cum suprafața se rigidizează sub degetul dumneavoastră pe măsură ce creșteți setarea temperaturii”, a declarat Nash într-un videoclip în care se discută despre această tehnologie.

„Hărțile digitale sunt un alt domeniu în care vedem promisiuni pentru afișajele deformabile”, a continuat el. „Utilizatorii pot simți fizic informațiile codificate în afișaj, cum ar fi datele topografice în care zonele de teren sunt tari și zonele de apă sunt moi. Utilizatorii ar putea, de asemenea, să utilizeze gesturi cu forță augmentată pentru a interacționa cu dispozitivul fără probleme, aplicând forța pentru a privi între straturi, cum ar fi datele topografice și vizualizarea prin satelit.”

Nash a continuat: „Ați obține o cantitate enormă de informații de pe hartă. De exemplu, prin împingerea într-un oraș, ai obține instantaneu date demografice, iar prin apăsarea pe un anumit magazin, ai ști, după nivelul de rigiditate, dacă acesta este deschis.”

DeformIO este încă foarte mult un prototip în acest moment, dar speranța este că într-o zi va deveni un produs revoluționar, după mai mulți ani de dezvoltare.

„Sperăm că în aproximativ 10 ani conceptele pe care le întruchipează ar putea fi în telefonul tău mobil. Deocamdată, explorăm aplicațiile pentru care ar putea fi cel mai bine adaptat”, a declarat Jason Alexander, profesor de informatică la Universitatea din Bath.

SURSA:https://www.stiripesurse.ro/viitoarele-telefoane-mobile-vor-putea-face-lucruri-la-care-nu-v-ati-fi-gandit-vreodata-veti-putea-simti-lucruri-prin-intermediul-ecranului-video_3334939.html

Lasă un răspuns