VENEZUELA ȘI-A ÎNCHIS SPAȚIUL AERIAN PENTRU ARGENTINA

Venezuela și-a închis spațiul aerian pentru toate avioanele din Argentina, pe motiv că aceasta a jucat un rol în confiscarea avionului cargo al țării.

Ministrul de externe, Yvan Gil a declarat pe contul său de socializare X că nu-și va deschide spațiul aerian pentru Argentina până când nu va compensa daunele cauzate de sechestrarea aeronavei ce aparținea companiei aeriene venezuelene Conviasa.
Ministrul Gil a indicat că au avertizat guvernul președintelui argentinian Javier Milei „de mai multe ori”, adăugând următoarele:
„Ne-au prejudiciat în mod ilegal compania doar pentru a-i mulțumi pe protectorii lor din nord (Statele Unite). Dacă nu compensează acest prejudiciu, nicio aeronavă care călătorește spre sau dinspre Argentina nu va mai putea utiliza spațiul nostru aerian”.

Purtătorul de cuvânt al președinției argentiniene a declarat că vor iniția acțiuni diplomatice împotriva deciziei Venezuelei.
Oficialul a precizat că vor lua măsuri în cadrul Organizației Aviației Civile Internaționale (ICAO) din cauza încălcării Convenției privind aviația civilă internațională.
La 12 august 2022, Argentina a confiscat o aeronavă venezueleană la cererea Statelor Unite.
La 7 iunie, avionul, care trebuia să se întoarcă la Caracas, capitala Venezuelei, nu a putut efectua acest zbor din cauza lipsei de combustibil, iar la 8 iunie a plecat din Argentina spre Uruguay pentru a se realimenta, dar s-a întors în Argentina fără să se realimenteze după ce Uruguay și-a închis spațiul aerian.
SUA a anunțat că aeronava cargo de tip Boeing 747 cumpărată de o companie de transport de marfă din Venezuela de la Mahan Airlines din Iran a fost confiscată în temeiul unor „restricții de export legate de Iran”.
În 2019, Departamentul Trezoreriei al SUA a plasat compania aeriană iraniană, Mahan Air pe lista de sancțiuni pentru presupusele sale legături cu Armata Gardienilor Revoluției.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/lume/2024/03/13/venezuela-si-a-inchis-spatiul-aerian-pentru-argentina-2114763?fbclid=IwAR0tnnWhkLc8XyxrS5Vm5Hw3N-YNQVIpm017Thqjx0RTDNYAlOraDK12M94

Lasă un răspuns