VÂNZĂRILE DE CASE DIN TURCIA CONTINUĂ SĂ PIARDĂ DIN RITM PE FONDUL ÎNĂSPRIRII AGRESIVE

Vânzările de case din Turcia continuă să scadă din ritm, deoarece au scăzut în septembrie la cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni, au arătat luni datele oficiale, pe fondul înăspririi monetare agresive care a căutat să reducă cheltuielile, principalul motor al inflației ridicate.

Aproximativ 102.656 de proprietăți rezidențiale au fost vândute luna trecută, în scădere cu aproximativ 9,5% de la un an la altul, a declarat Institutul de Statistică Turc (TurkStat). De la o lună la lună, vânzările au scăzut cu 16,4%.

Cifra din septembrie este în scădere de la 122.091 de unități în august, care a marcat o scădere ușoară față de acum un an, în ciuda faptului că a fost cel mai înalt nivel din acest an.

Din ianuarie până în septembrie, vânzările au scăzut cu aproape 15% față de un an în urmă, la puțin peste 900.000 de case.

Datele TurkStat au arătat că vânzările ipotecare au scăzut luna trecută cu 50,2% față de un an anterior, la 14.533 de unități. În primele nouă luni ale anului, acestea au scăzut cu aproape 30%, până la 160.884.

Banca centrală a Turciei și-a înăsprit rata de referință de politică pentru patru luni consecutive după ce președintele Recep Tayyip Erdoğan și-a remanierat cabinetul după alegerile din mai și a numit o nouă echipă economică de tehnocrați cu experiență pe Wall Street și sprijin larg în rândul investitorilor străini.

Noua administrație a inversat ciclul de relaxare de ani de zile și a adoptat politici economice mai convenționale pentru a controla inflația încăpățânată, care a crescut la peste 61% în septembrie.

Ultima majorare a ratei băncii centrale de 500 de puncte de bază la 30% în septembrie a adus creșteri de la pivotul din iunie la 2.150 de puncte de bază.

Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei, a dominat piața imobiliară în septembrie cu 15.247 vânzări, reprezentând 14,9% din cifra totală. Au urmat capitala Ankara și provincia din Marea Egee Izmir, cu 9.048 (8,8%) și, respectiv, 5.476 (5,3%) vânzări de locuințe.

Scăderea vânzărilor către străini a menținut, de asemenea, un trend descendent, scăzând cu 42% de la an la an la 2.930 de case.

Cetăţenii ruşi sunt în continuare în fruntea listei cumpărătorilor străini, care au cumpărat luna trecută 722 de case, urmaţi de investitori din Iran (327 de case), Irak (191 de case) şi Germania (148 de case).

Cifra reflectă în continuare tendința rușilor de a căuta un paradis financiar ca urmare a invaziei Ucrainei de către Moscova și a sancțiunilor occidentale.

În perioada ianuarie-septembrie, străinii au cumpărat 28.064 de case, în scădere cu 43,5% pe an.

Vânzările de case în 2022 au scăzut ușor cu 0,4%, până la aproape 1,49 milioane de unități. Achizițiile străinilor au atins un record de 67.490 de case, vânzările către ruși reprezentând aproape un sfert din cifra totală.

SURSA:https://www.dailysabah.com/business/economy/turkish-house-sales-keep-losing-pace-amid-aggressive-tightening

Lasă un răspuns