Un furnizor italian al Ford şi Renault va investi 255 mil. lei într-o fabrică de la zero la Oradea

Sogefi Suspensions Eastern Europe, o companie din grupul Sogefi, parte a holdingului industrial CIR, cu afaceri de 2,8 mld. euro şi peste 15.000 de angajaţi, va construi o fabrică de componente pentru sistemul de suspensii auto la Oradea, o investiţie totală de 255 de milioane de lei. Compania a primit acordul pentru a beneficia de un ajutor de stat de 104 mil. lei pentru noua fabrică.

Grupul italian şi-a securizat deja terenul pentru noua fabrică în parcul industrial Eurobusiness I din Oradea. În luna august din 2018 italienii au depus o scrisoare de intenţie în care solicită administratorului parcului industrial concesionarea unui teren în vederea construirii unei hale de  producţie în domeniul automotive, având o suprafaţă de aproximativ 30.000 mp.  În urma discuţiilor cu reprezentanţii Sogefi Suspensions Eastern Europe, Primăria Oradea a decis să pună la dispoziţia investitorului un teren de 95.000 de metri pătraţi, decizie care a fost anunţată în 7 septembrie.

În 2017, grupul italian a deschis o fabrică în Mexic, iar în vara lui 2018 a devenit operaţional un centru de producţie în Maroc. Într-un interviu acordat Reuters în martie 2018, oficialii grupului italian arătau că analizează mai multe pieţe din Europa pentru o nouă fabrică de la zero, în final alegând Oradea pentru acest proiect greenfield.

Cei mai importanţi clienţi ai companiei italiene sunt Ford, Renault, grupul PSA (Peugeot-Citroen) şi grupul Fiat Chrysler, potrivit Reuters.

Italienii, prezenţi în 23 de ţări mai au o companie în România, Sogefi Air Cooling din Argeş cu activităţi de fabricare a plăcilor, tuburilor şi profilelor din material Plastic. Compania a avut în 2017 o cifră de afaceri de 115 mil. lei, în creştere cu 22% faţă de 2016, un profit net de 5,2 mil. lei cu un număr mediu de 64 de angajaţi.

Ministerul Finanţelor a primit în perioada septembrie – octombrie 2018 41 de cereri pentru ajutor de stat, şi a aprobat până acum finanţarea a 19 proiecte ce ar urma să creeze peste 3.500 de noi locuri de muncă.

Printre companiile care au primit acorduri de finanţare se numără producătorul de piese din aluminiu pentru aeronave Universal Alloy Corporation Europe (174 mil.lei), MG-Tec Industry (150 mil.lei), Automobile Dacia (115 mil.lei),  Omnia Europe (80 mil.lei), Romaqua (28 mil.lei) sau Teraplast (14,4 mil.lei).  Solicitările au fost făcute în baza schemei de ajutor de stat instituite prin H.G. nr. 807/2014, care susţine investiţiile de mare anvergură, favorizează extinderea activităţilor economice în regiunile defavorizate şi stimulează investiţiile în tehnologii avansate care conduc la crearea de locuri de muncă.

Sursa: zf.ro

Lasă un răspuns