UN ASIGURĂTOR BULGAR VA DA ÎN JUDECATĂ ROMÂNIA PENTRU 500 DE MILIOANE DE EURO PENTRU „PRELUARE OSTILĂ”


Asigurătorul bulgar Eurohold și-a făcut public intenția joi (26 octombrie) de a da în judecată România în valoare de 500 de milioane de euro dacă cazul „preluării ostile” a Euroins, unitatea sa din România, nu este soluționat spre satisfacția părții bulgare.
Potrivit unui comunicat de presă , Eurohold Bulgaria AD și Euroins Insurance Group AD (EIG) au informat oficial guvernul român despre intenția lor de a începe un arbitraj internațional pentru a proteja investiția grupului în România, cu excepția cazului în care disputa privind Euroins România este remediată rapid și daunele cauzate grupului sunt compensate corespunzător.
Kiril Boshov, CEO al Eurohold, compania-mamă a Euroins, a declarat pentru Euractiv că cererea se va ridica la cel puțin 500 de milioane de euro.
Holding-ul a transmis deja guvernului României o notificare de dispută, care este primul pas formal înainte de a iniția un arbitraj investițional internațional în temeiul tratatului de investiții pentru protecția investițiilor, semnat între guvernele Bulgariei și României.
Mai mult, premierul bulgar Nikolay Denkov a declarat, miercuri, într -un interviu exclusiv pentru Euractiv, că a pus întrebarea omologul său român Marcel Ciolacu, insistând ca compania bulgară să fie tratată cu respectarea deplină a legislației UE.
Pe măsură ce cazul devine politic, acesta marchează, de asemenea, ceea ce pare a fi prima tensiune majoră dintre Bulgaria și România de când ambele au aderat la UE în 2007.
Atât Denkov, cât și Ciolacu participă joi și vineri la un summit UE de la Bruxelles, dedicat în mare parte crizei din Orientul Mijlociu și războiului din Ucraina.
Eurohold și EIG au declarat că au fost împinse să recurgă în justiție în urma deciziei autorității române de reglementare financiară ASF din 17 martie de a retrage licența Euroins România , cel mai mare asigurător auto din România. Eurohold a descris această mișcare ca fiind o „preluare ostilă”.
Autoritatea de reglementare din România a luat decizia pe baza unei analize de solvabilitate a EIG, care arăta un deficit de capital de solvabilitate de peste 400 de milioane de euro și un deficit minim de cerință de capital de peste 250 de milioane de euro.
Site-ul românesc de știri online Libertatea a relatat în martie că „sutele de milioane de euro care lipsesc vor fi plătite de stat – de fapt, de asigurați”.
Eurohold a negat că ar avea probleme de solvabilitate. Comisia bulgară de control financiar KFN a declarat pentru Euractiv în martie că o supraveghere efectuată de KFN nu a găsit probleme cu solvabilitatea.
Holdingul bulgar a spus că actele autorității române reprezintă încălcări ale legislației UE, în special ale regimului Solvency II , care stabilește cerințe aplicabile companiilor de asigurare și reasigurare din UE cu scopul de a asigura o protecție adecvată a asiguraților și beneficiarilor.
In Bulgaria sunt coapte speculatii ca posibila motivatie de a evacua asiguratorul bulgar din Romania ar fi fost aceea de a face loc unui nou jucator pe piata, insa nu a existat o confirmare oficiala.
SURSA:https://www.euractiv.com/section/justice-home-affairs/news/bulgarian-insurer-to-sue-romania-for-e500-million-over-hostile-takeover/