TÜRKIYE – LIDER MONDIAL ÎN PRODUCȚIA A 6 PRODUSE AGRICOLE

Türkiye este lider mondial în ceea ce privește producția de alune, cireșe, smochine, caise, gutui și roșcove.

Ministrul Agriculturii și Pădurilor, İbrahim Yumaklı, a afirmat într-o declarație scrisă că Türkiye satisface nevoile alimentare ale populației țării, care depășește 85 de milioane de locuitori și ale turiștilor al căror număr se apropie de 50 de milioane, datorită celor 23,9 milioane de hectare de terenuri agricole cultivate.

Yumaklı a mai spus că Türkiye, care realizează și exporturi agricole,  continuă să fie prima țară agricolă din Europa în ceea ce privește producția agricolă.

Ministrul a declarat că în ultimii 3 ani au fost doborâte recorduri istorice în producția de sfeclă de zahăr, porumb, floarea-soarelui, soia, bumbac, ceapă, fasole uscată, ovăz, măsline, mere, cireșe, pere, smochine, fistic, mandarine, lămâi, piersici, banane, căpșuni, rodii, prune, nuci, gutui, migdale, kiwi, kaki, roșii, ardei și varză.

Susținând că conform datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Türkiye ocupă locul 12 în lume în ceea ce privește producția de produse vegetale, locul 4 în ceea ce privește producția de legume și locul 6 în ceea ce privește producția de fructe din lume, ministrul a oferit următoarele informații:

„Țara noastră este lider mondial în ceea ce privește producția de alune, cireșe, smochine, caise, gutui și roșcove. Este a doua din lume la producția de pepeni, pepeni verzi, castraveți, praz, măsline, mandarine și mere. Pe locul trei în lume la producția de căpșuni, năut și roșii. A patra în lume la producția de castane, nuci, pere și linte. A cincea la producția de sfeclă de zahăr. Se situează pe locul șase la producția de struguri și pe locul șapte la producția de bumbac. Este primul exportator mondial de alune, caise uscate, smochine uscate, stafide și gutui. Este pe primul loc în lume la exporturile de făină de grâu și pe locul doi la exporturile de paste făinoase”, a afirmat ministrul Yumaklı.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/turkiye-5/2024/06/04/turkiye-lider-mondial-in-productia-a-6-produse-agricole-2148580?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2XdiJ_Xgm6-B0kQImVa8udDsv8dLcRfyh4tR-8A5J4ERBcK17Xsuo1W4w_aem_AWjWbiu23Sxf8NsdEh0suMi2SzLbKY2fv-Q6JUvKbs0r84bTeBcS8jWXxgfjCTmzK8U9Ztz6abYITBTLPF7kJYX0

Lasă un răspuns