TURCIA VA DEPĂȘI MARCA DE VENIT NAȚIONAL DE 1 TRILION DE DOLARI ÎN ACEST AN: ȘEFUL COMERȚULUI

Ministrul comerțului din Turcia, Ömer Bolat, a declarat că venitul național va depăși pragul de un trilion de dolari în acest an, afirmând că țara este pe cale să se alăture primelor 10 economii ale lumii în următorii ani.

Adresându-se sâmbătă la o întâlnire cu oamenii de afaceri la Istanbul, Bolat a subliniat că impulsul din acest an va duce la încheierea Turciei cu o creștere a produsului intern brut (PIB) de peste 4%.

PIB-ul a crescut cu 3,8% mai mult decât se aștepta în al doilea trimestru, prelungind seria în ciuda eșecurilor globale ca urmare a izbucnirii COVID-19 și a invaziei Ucrainei de către Rusia.

A urmat o creștere de 3,9% în primele trei luni, reflectând cutremure masive care au devastat sud-estul țării în februarie, ucigând peste 50.000. Reconstrucția ar trebui să coste mai mult de 100 de miliarde de dolari.

Reamintind viziunea guvernului pentru 2053, Bolat a subliniat hotărârea de a stimula competitivitatea și inovația, făcând transformări structurale pentru a poziționa economia în topul grupului de venituri la nivel global.

„Obiectivul nostru este ca Turcia să fie printre primele 10 economii la nivel global și în primele cinci în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare până în 2053”, a declarat ministrul într-un eveniment separat duminică.

Mai mult, el a spus că au scopul de a sprijini brandingul, aspirând să aibă cel puțin cinci mărci printre cele mai valoroase 100 din lume.

„Pe de altă parte, obiectivul nostru este ca ponderea noastră din economia globală să depășească 2% în anul 2053, iar acest procent să crească în continuare atunci când includem comerțul cu servicii în calcul”, a spus Bolat.

Bolat a spus că exporturile au scăzut la nivel mondial, dar Türkiye a reușit să mențină un flux pozitiv în ciuda cutremurelor din februarie.

„Luăm măsuri proactive în ceea ce privește importurile. Urmăm o politică activă împotriva importurilor informale care dăunează producției industriale interne și naționale, locurilor de muncă și rezervelor noastre valutare”, a spus el.

Bolat a evidențiat perioadele de creștere a cererii din cauza împrumuturilor cu dobândă extrem de scăzută, subliniind că trebuie să revigoreze economia pentru a evita consecințele pandemiei de coronavirus.

„Această mișcare a avut ca scop stimularea afacerilor, permițându-le să crească vânzările și producția. Aceste măsuri au fost implementate cu succes.”

Echipa pentru noua economie numită de președintele Recep Tayyip Erdogan după alegerile din mai a inversat ciclul de relaxare de ani de zile și a majorat agresiv ratele dobânzilor pentru a cuceri o inflație încăpățânată de mare, a reconstrui rezervele valutare și a reduce deficitul cronic de cont curent.

Din iunie, banca centrală a țării și-a majorat dobânda de politică cheie cu un total de 2.150 de puncte de bază pentru a controla inflația, care a crescut cu 61,5% în ultimele 12 luni încheiate în septembrie.

În prezent, Bolat a spus că prioritatea principală a guvernului este combaterea inflației ridicate, alături de eforturile de reconstrucție a regiunilor afectate de cutremur.

„Până la sfârșitul acestui an, așa cum am promis, mii de case vor fi livrate concetățenilor noștri afectați de cutremure”, a menționat el.

Pe plan internațional, Bolat a evidențiat evoluții pozitive cu Uniunea Europeană, indicând un dialog constructiv care vizează rezolvarea problemelor economice și comerciale.

„Arătăm aceeași voință. Încercăm să rezolvăm unele dintre problemele din cadrul uniunii vamale, discutând despre ele”, a spus el.

El a spus că relațiile cu țările islamice „sunt la un nivel excelent”.

„Țările din Golf fac un efort foarte serios în ceea ce privește investițiile în Turcia și comerț. Facem același efort”.

SURSA:https://www.dailysabah.com/business/economy/turkiye-to-exceed-1-trillion-national-income-mark-this-year-trade-chief

Lasă un răspuns