TURCIA ESTE HUB ENERGETIC. CUM AFECTEAZĂ ROMÂNIA?

Turcia dispune acum de infrastructura necesară pentru a primi gaze naturale în afara nevoilor sale interne, poziționând țara pentru a deveni un centru energetic regional, a anunțat ministrul energiei și resurselor naturale, Alparslan Bayraktar, relatează Hurryet
„Pentru a deveni un centru comercial în sectorul energetic, trebuie îndeplinite anumite condiții prealabile. Trebuie să existe o aprovizionare abundentă din surse diverse, iar concurența între diverșii furnizori de gaze este esențială”, a declarat Bayraktar, în timpul unei vizite la instalația de prelucrare a gazelor naturale Filyos din nordul țării.
Turcia ar putea importa cel puțin jumătate din necesarul său de gaze naturale sub formă de gaze naturale lichefiate (GNL) prin intermediul cisternelor, a menționat ministrul. „Avem acorduri cu Statele Unite, Qatar, Algeria, Nigeria și Oman. Numărul furnizorilor noștri este în creștere”, a adăugat el.
Subliniind necesitatea unei piețe dezvoltate de a deveni un hub energetic, ministrul a subliniat că Turcia este deja acolo, datorită consumului intern ridicat.
Turcia este și un mare partener al gigantului rus Gazprom. Aici, în urma unei înțelegeri dintre Moscova și Ankara, ar trebui să ajungă zeci de miliarde de mc de gaze din Rusia, de unde să se distribuie în regiune. Planul este ca, la Istanbul, să fie noul loc de referință în stabilirea prețul gazului. Acest lucru ne afectează direct, pentru că și noi plănuim să extragem masiv gaze din Marea Neagră din 2027 și, dacă până atunci Turcia se va fi impus pe piața din regiune, s-ar putea să fie dificil să asigurăm desfacerea lor.
El a subliniat în continuare importanța conductelor în acest demers, amintind proiectul TANAP din 2018 și proiectul TurkStream din 2020. „Ca urmare, infrastructura – inclusiv conductele de gaze naturale, conductele internaționale și investițiile interne – ne permite să aducem gaz în Turcia, dincolo de propriile sale nevoi.”
Potențial furnizor pentru România
Bayraktar a subliniat importanța critică a furnizării surplusului de gaze către țările vecine. „Am adus gazul pe piață. Acum, avem nevoie de o evacuare. Jucătorii cheie aici sunt Bulgaria și Grecia. În special cu ruta bulgară, avem potențialul de a furniza gaze în întreaga Europă, ajungând în România, Ungaria, Slovacia, Macedonia și Serbia”, a menționat acesta.
Singurul impediment este capacitatea actuală care este de doar 3,5 miliarde de metri cubi, a subliniat el, menționând că guvernul se străduiește să dubleze această capacitate în colaborare cu Bulgaria. „Nu este vorba despre construirea unei noi conducte, ci despre investiții. Cum putem extinde această capacitate cu investiții minime?”
Răspunzând la o întrebare privind data de începere a producției la centrala nucleară Akkuyu din provincia Mersin din sud, ministrul și-a exprimat dorința de a începe cât mai curând posibil, recunoscând în același timp provocările existente.
„Există piese de echipament care așteaptă în Germania, în special pentru Akkuyu. Va fi operațională centrala nucleară fără acestea? O va face, pentru că Siemens nu este singurul producător. Cu toate acestea, înlocuirea acestor componente va lua timp. Prin urmare, ne îndreptăm în această direcție, deși acest lucru ar putea întârzia datele noastre țintă.”
Bayraktar a mai anunțat că noul obiectiv de producție zilnică pentru zăcământul de gaze Sakarya (în Marea Neagră – n.r.) este stabilit la 60 de milioane de metri cubi. Dacă acest obiectiv va fi atins, gazul utilizat în zonele rezidențiale din întreaga Turcie ar putea proveni în întregime din acest câmp.
SURSA:https://www.cotidianul.ro/turcia-este-hub-energetic-cum-afecteaza-romania/