Top 5 cei mai performanţi constructori de autostrăzi în 2018: Tirrena, Geiger, Astaldi, Strabag şi Aktor
România încheie anul cu 60 de kilometri noi de autostradă. Printre cei care au pus umărul la inaugurarea lor se află şi constructorii cu cele mai mari progrese pe şantierele de autostrăzi în 2018: italienii de la Tirrena Scavi, nemţii de la Geiger, italienii de la Astaldi, austriecii de la Strabag şi grecii de la Aktor.
Constructorul italian Tirrena Scavi se situează pe primul loc în topul celor mai performanţi constructori de autostrăzi în 2018, după ce a terminat în mai puţin de un an lucrările la Nodul Gilău. Podul peste Someşul Mic, început de Bechtel şi finalizat de italieni, a permis deschiderea circulaţiei pe cei aproape 9 kilometri ai tronsonului Gilău – Nădăşelu, cunoscut ca cea mai frumoasă autostradă din România şi care care era gata încă din 2017.
Tirrena Scavi a mai lucrat şi la lotul 3 din Autostrada Sebeş – Turda (12,5 kilometri), deschis circulaţiei anul acesta.
Pe locul doi în topul constructorilor pe 2018 se află nemţii de la Geiger, cu un progres anual de 63 puncte procentuale pe micul lor lot din Autostrada Câmpia Turzii – Târgu Mureş. În lungime de 3,6 kilometri, lotul Ungheni – Ogra a fost finalizat şi deschis circulaţiei tot anul acesta.
Podiumul este completat de italienii de la Astaldi, care au raportat un progres de 40,81 puncte procentuale anul acesta pe lotul Iernut – Cheţani, din Autostrada Câmpia Turzii – Târgu Mureş. Chiar dacă acest lot nu este finalizat, circa 1,2 kilometri din zona nodului Iernut au fost daţi în trafic anul acesta, pentru a permite deschiderea circulaţiei pe loturile vecine construite de Geiger şi Strabag.
În clasament urmează cu un progres anual de 39,82 puncte procentuale constructorul Strabag, al cărei companie –mamă are sediul în Austria. Lotul de 10 kilometri Ogra – Iernut, construit de acesta, a fost dat în trafic la pachet cu cel al nemţilor de la Geiger.
Pe poziţia a cincea în top se află grecii de la Aktor, care au progresat cu 32,38 puncte procentuale anul acesta pe ciotul de 3,3 kilometri de la intrarea în Capitală a Autostrăzii Bucureşti – Ploieşi. Şi această secţiune a fost deschisă recent traficului, chiar dacă mai sunt de efectuat lucrări în afara carosabilului. Acelaşi constructor lucrează şi pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeş – Turda, dar progresul raportat aici este foarte mic, de până la cinci puncte procentuale.
Chiar dacă nu a intrat în top 5, constructorul român Dorinel Umbrărescu a dat dovadă de o mobilizare spectaculoasă pe şantier, cu sute de muncitori şi utilaje. El se plasează pe locul 6 cu un progres de 23,21 puncte procentuale pe lotul 4 din Autostrada Lugoj – Deva. Lucrările pe acest sector de drum nu au putut fi terminate anul acesta din cauza provocărilor mari de la Dealul Şoimuş, cunoscut ca Dealul Liliecilor.
Următorii în clasament sunt italienii de la Impresa Pizzarotti, care au progresat anul acesta cu 20,50 puncte procentuale pe lotul 1 din Autostrada Sebeş – Turda.
Constructorul român Straco a raportat la rândul său un progres de 12,25 puncte procentuale anul acesta pe lotul lor din Autostrada Câmpia Turzii – Târgu Mureş.
Şi spaniolii de la Comsa au raportat un avans de 11,91 puncte procentuale pe lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva anul acesta, urmând ca anul viitor să finalizeze lucrările.
Amintim că anul acesta a mai fost finalizat şi deschis circulaţiei şi lotul 4 din Autostrada Sebeş – Turda al austriecilor de la Porr.
Inaugurări autostrăzi 2018
1) Autostrada Sebeş – Turda, lotul 3 (12,5 km), Tirrena Scavi
2) Autostrada Sebeş – Turda, lotul 4 (16,3 km), Porr Construct
3) Autostrada Gilău – Nădăşelu + Nodul Gilău (9,7 km), Spedition UMB + Tirrena Scavi
4) Autostrada Bucureşti – Ploieşti – Nod centură Bucureşti, Nod Moara Vlăsiei şi intrarea în Bucureşti (7 km), Aktor
5) Autostrada Câmpia Turzii – Tg. Mureş, lotul Ogra – Iernut (10,1 km), Strabag
6) Autostrada Câmpia Turzii – Tg. Mureş, lotul Ungheni – Ogra (3,6 km), Geiger
7) Autostrada Câmpia Turzii – Tg. Mureş, lotul Iernut – Cheţani (1,2 km), Astaldi