TOP 10 ACȚIUNI ROMÂNEȘTI CARE AU BĂTUT INFLAȚIA ȘI DOBÂNZILE BANCARE ÎN 2023

10,3%, acesta este câștigul minim pe care o investitie ar trebui îl genereze pentru a se putea lăuda că a depășit cea mai recentă rată inflației anunțată de INS. Dobânzile la depozitele bancare și titlurile de stat par să fi pierdut lupta cu inflația, însă acțiunile de pe Bursa de Valori București au ținut piept scumpirilor în acest an, reușind să aducă randamente mult peste medie investitorilor.

Locul 10 – ETF BET Patria-Tradeville (+14,9%)

Locul 10 - ETF BET Patria-Tradeville (+14,9%)

ETF BET Patria-Tradeville este un fond de investiții listat la bursă care urmărește evoluția celor mai importante 20 de companii din piață (incuse în indicele BET) și care include și dividendele acordate de acestea. Având în vedere că bursa a avut per ansamblu o evoluție bună în 2023, intrarea în top a ETF-ului nu surprinde.

Locul 9 – Electrica (+15%)

Locul 9 – Electrica (+15%)

Electrica este unul dintre beneficiarii creșterii prețurilor din piața de energie, iar recent compania a primit și un semnal de încredere din partea analiștilor BRK Financial Group, care anticipează că prețul acțiunilor ar putea ajunge la 10,8 lei, cu 13,2% peste nivelul actual de pe bursă. Compania a reușit să revină pe profit anul trecut, cu un câștig net de 560 mil. lei

Locul 8 – Banca Transilvania (+19,1%)

Locul 8 – Banca Transilvania (+19,1%)

Cea mai mare bancă din România intră în top 10 anul acesta, după un 2022 mediocru, în care prețul acțiunilor scăzuse cu 13,4%. Banca Transilvania a terminat primul trimestru din 2023 cu un profit net de 840 mil. lei, dublu față de perioada similară de anul trecut.

Locul 7 – Transelectrica (+26,2%)

Locul 7 – Transelectrica (+26,2%)

Transportatorul național de energie electrică a fost de asemenea ajutat de rezultatele financiare bune, profitul net din T1 2023 (80 mil. lei) fiind de zece ori mai mare comparativ cu cel de la începutul anului trecut.

Locul 6 – OMV Petrom (+30,3%)

Locul 6 – OMV Petrom (+30,3%)

Petrom a raportat cel mai mare profit din istoria companiei în 2022 și a beneficiat semnificativ de scumpirea gazelor din ultimii ani. Petrom a fost cea mai profitabilă companie din România anul trecut.

Locul 5 – Purcari (+34,2%)

Locul 5 – Purcari (+34,2%)

Rezultatele financiare bune și un dividend peste așteptări, cel puțin comparativ cu distribuțiile din anii anteriori, au împins producătorul de vinuri în topul celor mai bine cotate acțiuni de anul acesta.

Locul 4 – Sphera Group (+45%)

Locul 4 – Sphera Group (+45%)

Industria alimentară a fost puternic lovită de scumpirea energiei și a materiei prime, însă operatorul francizelor KFC, Pizza Hut și Taco Bell în România a reușit să treacă cu succes peste problemele din 2022, iar acum este una dintre companiile cu cele mai bune evoluții de pe bursa românească.

Locul 3 – Aquila Prod (+60,8%)

Locul 3 - Aquila Prod (+60,8%)

Compania de distribuţie şi logistică Aquila Part Prod și-a dublat profitul în primul trimestru din acest an și a anunțat o ambițioasă țintă EBITDA (profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) prin dezvoltarea afacerii şi achiziţii de companii care deţin în portofoliu branduri proprii sau sunt distribuitorii unor branduri cu notorietate.

Locul 2 – Transport Trade Services (+62,3%)

Locul 2 – Transport Trade Services (+62,3%)

Transportatorul fluvial de mărfuri Transport Trade Services a beneficiat în ultimul an de fluxul de cereale ucrainene, care a însemnat un volum mai mare de afaceri pentru companie. De asemenea, compania a anunțat luna aceasta că dă startul procesului de integrare a operaţiunilor operatorului portuar Decirom în cadrul grupului. Decirom a fost cumpărat de Transport Trade Services pentru 22 mil. euro.

Locul 1 – Bursa de Valori București (+65,4%)

Locul 1 – Bursa de Valori București (+65,4%)

Acțiunile bursei au făcut spectacol anul acesta, creșterea de peste 60% fiind datorată în primul rând listării Hidroelectrica. Mai exact, listarea Hidroelectrica este așteptată să crească semnificativ volumul tranzacțiilor de pe Bursa de la București, și, implicit, și veniturile încasate de companie de pe urma taxelor și comisioanelor de tranzacționare.

SURSA:https://www.wall-street.ro/articol/Piete-de-capital/299285/top-10-actiuni-romanesti-care-au-batut-inflatia-si-dobanzile-bancare-in-2023.html?full

Lasă un răspuns