Textilele pentru casă turcești – exporturi de 2,7 miliarde $

De ce sunt turcii așa de buni comercianți?”, l-am întrebat pe domnul Osman Nuri Canik, vicepreședintele Asociației exportatorilor de textile pentru casă turcești (UTIB). Iar el a “dat vina” pe Drumul Mătăsii, pe tradiție și pe faptul că au preluat meșteșugul comerțului de la evrei.

Cum bine știți, vestitul Drum al Mătăsii străbătea cam 6.000 de kilometri, unind China și India cu Marea Mediterană, respectiv cu Imperiul Roman. Ei bine, mătasea trecea prin Afganistan și ajungea în Iran, apoi în Turcia, la Bursa, iar de aici mai departe, în Veneția. Așadar, Bursa, care în prezent este cel mai important centru al industriei textile turcești, se afla pe anticul Drum al Mătăsii. Iar dacă în trecut aici se țesea mătase naturală, acum aceasta a fost înlocuită de cea artificială, de bumbacuri și de alte fire.
De fapt, domnul Canik îmi mărturisește că turcii sunt mai degrabă buni producători decât comercianți. “Cred că suntem în principal producători, dar ne pricepem și la comerț. În timpul imperiului otoman, turcii erau soldați, funcționari sau fermieri. Evreii erau regii comerțului. Dar în urmă cam cu 50 de ani, generațiile care erau tinere la acea vreme au început să învețe limbi străine și să primească o educație, preluând astfel rolul evreilor, cu succes aș spune.”
UTIB este o asociație constituită în 1986 la Bursa cu scopul de a promova și crește exporturile de textile în afara țării. În prezent, Turcia numără 62 de astfel de asociații ale exportatorilor, atât regionale, cât și sectoriale. UTIB este una dintre cele mai importante, cu 1.200 de membri și exporturi de peste 1,4 miliarde de dolari în 2014.

Cum ajută statul turc industria textilă?
Guvernul acordă fondurile necesare pentru ca asociațiile profesionale să se prezinte la târguri internaționale. Spre exemplu, la Heimtextil a finanțat un stand de peste 100 de metri pătrați în care au fost prezentate tendințele pe zona de țesături pentru casă din Turcia. Apoi, există finanțare și pentru reprezentare permanentă pe
piețele-cheie. Să zicem că se asociază câteva firme turcești cu rezultate bune, apoi deschid un centru logistic în SUA, de exemplu. Chiria depozitului sau a showroomului, costul transportului și salariile celor care lucrează acolo sunt suportate de stat în proporție de 50%. “Dacă ești parte a unei asociații, statul te ajută să te dezvolți în străinătate. Pentru unele târguri, te ajută parțial.” (O.N.C.)
Vicepreședintele UTIB explică și motivul pentru care s-a hotărât organizarea unui târg de textile pentru hoteluri la Istanbul. Vorbitorilor, printre care se numără directori ai marilor lanțuri hoteliere precum Starwood, li se plătesc toate cheltuielile. “Vorbim de textile pentru casă, dar noi avem clienți mari – hoteluri care cumpără de la noi sau producători de mobilă care au nevoie de tapiserie. Și pentru că ne-am specializat în decorarea hotelurilor, am considerat oportună organizarea unui târg dedicat special acestui segment, care are loc la Istanbul – COHO Fair. Prima ediție a avut loc în toamna anului trecut, a avut succes, așa că vrem să-l organizăm o dată la doi ani.“ (O.N.C.)

Industria turcească de textile pentru casă a combătut cu succes aspectele negative ale crizei economice mondiale. Turcia este una dintre cele mai importante centre de stabilire a tendințelor și a modei globale în industria textilelor pentru casă și pe locul trei în lume la exporturi, cu 5% cotă de piață la nivel mondial. Sectorul are o imagine foarte puternică în străinătate, un parc de utilaje cu cele mai recente tehnologii și o infrastructură cu un stil de lucru flexibil și o forță de muncă înalt calificată, care poate produce o gamă largă de produse. Sectorul turc de home textile, spre deosebire de alți producători care preiau contracte pentru alte branduri – la fel ca în multe divizii din textile -, este unul dintre cel mai bine dezvoltate sectoare, cu design, tehnologie a produselor, investiții în R & D, capacitate de producție și nume de mărci de nivel mondial. Astăzi, Turcia este exportator al propriilor colecții speciale pe piețe mature cum ar fi UE și SUA și, de asemenea, în creștere pe piețe cum ar fi CSI, Orientul Îndepărtat și Orientul Mijlociu. În 2015 volumul de export a depășit 2,7 miliarde de dolari.
Conform datelor Institutului de Statistică Turc, peste 5.700 de companii sunt active în producția de textile pentru casă. Cele mai importante centre de producție sunt Istanbul, Denizli, Bursa, Izmir și Usak. Producția de dantelă plană și seturi de pat este concentrată în Bursa și Istanbul, iar de țesătură pentru pătură în Usak.

Cele mai importante evenimente din punctul de vedere al accesului la buyerii străini sunt expozițiile și târgurile internaționale. Tendința de creștere în sectorul merge în paralel cu intensificarea prezenței sectorului la târguri, încercând tot mai mult să-și facă cunoscute produsele și serviciile.

Info

Parcul de utilaje pentru producerea de broderie și ghipură în Turcia este totodată și cel mai mare parc de utilaje din lume.

Cea mai mare fabrică de lenjerii de pat din Europa este în Turcia.

Turcia este unul dintre primii trei furnizori de perdele și broderie din Europa și, de asemenea, unul dintre primii trei furnizori de prosoape la nivel mondial.
Multe dintre fabrici sunt integrate pe verticală.

cifră
5.700
de companii de textile pentru casă sunt active în Turcia.

Sursa: dialogtextil.ro

Lasă un răspuns