Ţara de origine: România. Din Găeşti, în 70 de ţări. Arctic, brandul local de electrocasnice, vinde frigidere, maşini de spălat, aragazuri şi aspiratoare cât 80% din cifra de afaceri
♦ Pe piaţa locală de electrocasnice, Arctic este lider, cu o cotă de piaţă de 40% ♦ Turcii de la Arcelik, care deţin compania, au 2.800 de salariaţi în Dâmboviţa, fiind astfel unul dintre marii angajatori locali.
De la un brand născut în judeţul Dâmboviţa, la Găeşti, Arctic a ajuns în doar patru ani de la înfiinţare să exporte frigidere în Franţa. Cinci decenii mai târziu, exporturile au o contribuţie de 90% la vânzările companiei, electrocasnicele din Găeşti ajungând în 70 de ţări.
Compania Arctic a luat fiinţă în 1968, sub licenţa britanicilor de la Thomson Houston, precursorul General Electric. Doi ani mai târziu, se realiza prima producţie de frigidere sub brandul Arctic. Din 1972, la doar patru ani de la înfiinţarea companiei, Arctic realiza primul export în Franţa, consolidându-şi, în acelaşi timp, poziţia de marcă de frigidere pentru români.
În 1994, Arctic a aderat la Protocolul de la Montreal şi a devenit primul producător est-european care a eliminat din procesul de producţie freonul, o substanţă folosită pentru răcire, dar periculoasă pentru organismul uman. Trei ani mai târziu, Arctic era privatizată şi listată la Bursa de Valori Bucureşti, de unde s-a delistat între timp. În urma unei investiţii de 30 mil. dolari, BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare) şi Groupe Société Générale au devenit acţionari majoritari.
Din 2002, fabrica Arctic din Găeşti face parte din grupul turc Arcelik, care a achiziţionat compania în schimbul a 20 de milioane de dolari. După preluarea de către Arcelik, la fabrica din Găeşti s-au produs frigidere sub două branduri – Arctic şi Beko. Primul era destinat exclusiv pieţei locale, în timp ce Beko a fost conceput ca un brand internaţional.
În 2003, compania Arctic şi-a extins gama de electrocasnice, cuprinzând, pe lângă frigidere, şi maşini de spălat, aragazuri şi aspiratoare, iar un an mai târziu a lansat şi gama de televizoare, inaugurând şi o nouă linie de producţie pentru aparate frigorifice.
În 2006, Arctic a introdus o linie de fabricare de congelatoare orizontale, prima din cadrul grupului turc Arcelik. Inovaţiile în tehnologie şi în design au adus, în 2009, gama de electrocasnice încorporabile sub brandul Arctic, menite să eficientizeze folosirea spaţiului. Anul 2013 a venit cu încă o linie de producţie la Arctic Găeşti, compania ajungând astfel la o capacitate anuală de 2,5 milioane de unităţi fabricate.
În prezent, turcii de la Arcelik derulează o investiţie de peste 100 de milioane de euro într-o a doua fabrică Arctic, în localitatea Ulmi, tot din judeţul Dâmboviţa. Fabrica va produce anual 2,2 milioane de maşini de spălat rufe şi vase şi este construită de Ark Inşaat (traducerea turcească pentru Ark Construction), o companie din Turcia, cu sediul în Istanbul. Construcţia a început deja şi este finanţată în proporţie de circa o treime prin ajutor de stat, iar restul – mai exact, 68 de milioane de euro – reprezintă finanţare de la BEI (Banca Europeană de Investiţii). Unitatea de producţie ar urma să devină funcţională în 2019 şi să genereze aproximativ 1.400 de locuri de muncă, într-o regiune mai puţin dezvoltată a ţării.
Arctic este, în prezent, liderul pieţei de electrocasnice din România, cu o cotă de piaţă de peste 40%, în vreme ce Arcelik este al treilea cel mai mare producător de aparate electrocasnice din Europa şi al şaptelea din lume. În 2017, Arctic Găeşti şi-a majorat businessul cu 12,5%, până la peste două miliarde de lei. În Dâmboviţa, turcii de la Arcelik au 2.800 de salariaţi, fiind astfel unul dintre marii angajatori locali.
Producţia locală de electrocasnice – o piaţă cu o valoare anuală de peste 1 mld. euro – este dominată clar de câteva companii, existând practic şase mari producători de electrocasnice finite – Arctic, Electrolux, Kärcher, De’Longhi, Philips şi Electroargeş, alături de un mare producător de componente – Miele.
Unde ajunge Arctic
Arctic este unul dintre principalii exportatori ai României, circa 80% din totalul producţiei ajungând pe 70 de pieţe externe, potrivit celor mai recente date furnizate de reprezentanţii companiei. Tocmai exporturile au făcut ca Arctic să traverseze cu bine criza financiară, frigiderele din Găeşti fiind trimise atât în Europa – în ţări precum Franţa, Anglia, Germania sau Italia, cât şi în Africa de Sud sau Turcia.
Sursa: Zf.ro