SUEDIA NU DOREȘTE PE TERITORIUL SĂU BAZE PERMANENTE ALE NATO ȘI ARME NUCLEARE

Ministrul suedez de externe, Tobias Billström a declarat că se opune înființării bazelor permanente ale NATO și amplasării armelor nucleare pe teritoriul țării sale.

Ministrul suedez de externe, Tobias Billström a făcut o serie de evaluări în fața jurnaliștilor după ceremonia de arborare a drapelului organizată la sediul NATO din Bruxelles, Belgia, cu ocazia aderării Suediei la Alianță în calitate de cel de-al 32-lea membru.

Amintind că țara sa a participat la operațiuni comune cu NATO înainte de a deveni membră a Alinaței, Billström s-a exprimat astfel:

„Bineînțeles că trupele NATO vor opera în Suedia. Dar nu dorim baze NATO permanente”.

De asemenea, Billström a afirmat disponibilitatea țării sale de a trimite în principiu trupe către alți aliați, declarând că se pregătesc să trimită un batalion mecanizat în Letonia.

Referindu-se la dezbaterea privind necesitatea desfășurării de arme nucleare, care a fost pe agenda europeană în ultimele săptămâni, ministrul suedez a declarat că „nu există niciun motiv pentru a avea arme nucleare pe teritoriul țării în timp de pace și că vor urma calea Norvegiei și Danemarcei în această privință”. De asemenea, Billström a menționat că doar trei țări din NATO – Statele Unite, Regatul Unit și Franța – posedă arme nucleare și că niciun stat membru nu a desfășurat arme nucleare pe teritoriul său de la sfârșitul Războiului Rece și că niciun stat membru nu este obligat să aibă arme nucleare împotriva voinței sale.

Ministrul suedez, Tobias Billström a declarat că sunt totuși conștienți de faptul că armele nucleare fac parte din doctrina de apărare și descurajare a NATO, însă „au intrat în NATO fără nicio precondiție în această privință”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a transmis ieri că „nu există planuri de a crește numărul de aliați cu arme nucleare”.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/actualitate/2024/03/12/suedia-nu-doreste-pe-teritoriul-sau-baze-permanente-ale-nato-si-arme-nucleare-2114379?fbclid=IwAR2RGtmL4jqL471KFQY3XyWe-OVnntRObYKWNyw_kuRGLMSsu-1z03uubKM

Lasă un răspuns