SUBIECTUL ASUPRA CĂRUIA NU AU CĂZUT DE ACORD PUTIN ȘI JINPING

Probleme precum furnizarea de gaze, o implicare mai activă a băncilor chinezești în Rusia și participarea Chinei la summitul pe tema Ucrainei din Elveția au fost abordate în timpul vizitei lui Putin în China.

În timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin la Beijing, președintele chinez Xi Jinping a ridicat probleme precum furnizarea de gaze, o implicare mai activă a băncilor chinezești în Rusia și participarea Chinei la summitul pe tema Ucrainei din Elveția.

Potrivit Financial Times, s-au făcut progrese serioase în privința ultimelor două chestiuni. China a anunțat că nu va participa la summitul din Elveția și și-a explicat decizia prin faptul că „inițiativele de pace fără participarea Moscovei sunt lipsite de sens”.

În plus, China ar putea da instrucțiuni uneia sau două dintre băncile sale să se concentreze pe afacerile cu Rusia în zilele următoare, în pofida presiunilor sancțiunilor americane.

În ceea ce privește livrările de gaze, cele două părți au abordat construcția gazoductului „Puterea Siberiei – 2” și prețurile gazelor.

Potrivit Financial Times, Beijingul a cerut Moscovei să furnizeze gaz la un preț apropiat de prețul subvenționat de pe piața internă. Cu toate acestea, chiar dacă Rusia îndeplinește această condiție, China este interesată doar de o mică parte din cele 50 de miliarde de metri cubi de gaz care vor trece anual prin conducta „Puterea Siberiei – 2”. Rusia, pe de altă parte, consideră aceste condiții nefondate. Cotidianul nu precizează dacă părțile au găsit un teren comun.

Putin a vizitat China în perioada16-17 mai. În cadrul discuțiilor a fost luată decizia de a aprofunda relațiile.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/lume/2024/06/03/subiectul-asupra-caruia-nu-au-cazut-de-acord-putin-si-jinping-2147852?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0PrKUmgy57N9lmDTF5VKhZOTClxghhRaei4PmBBXGxoa5ZFo05jf1fOcI_aem_AcAsQjAo3lJy_EvDjN0t4ZCX8bAgZWEwv0m0_cT7OCbAKzrH7Lr0-nzJodGKqVm2WA2OsA2rtIkT1S8Ly3auPwoC

Lasă un răspuns