SUA sprijină România pentru aderarea la OECD, clubul celor mai bogate 35 de ţări din lume
Ministrul pentru mediul de afaceri, Radu Oprea, spune că a primit asigurări, după o întrevedere la Washington cu Wilbur Ross, secretarul american al comerţului, că Statele Unite sprijină „fără rezerve“ aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).
„Sunt foarte multe firme americane interesate să intre pe piaţa din România cu investiţii sau să îşi extindă investiţiile, iar aceste planuri urmează a fi anunţate. O aderare cât mai rapidă la OCDE ne va consolida profilul de partener comercial şi de destinaţie sigură pentru investiţii“, a spus Stefan Oprea, potrivit unei informări a Ministerului pentru Mediul de Afaceri, care rezumă rezultatul vizitei ministrului în SUA.
În ultimii doi ani România a primit sprijinul Germaniei şi pe cel al Franţei pentru aderare, dar Statele Unite şi Marea Britanie nu se pronunţaseră. Pentru a intra în club este nevoie de aprobarea tuturor membrilor, dar acordul celor puternici este o garanţie pentru cei mai mici că nu greşesc.
România încearcă de mulţi ani să adere la OECD, club care adună cele mai dezvoltate 35 de ţări din lume. Prima încercare a fost în 2004, a doua în 2012 şi următoarele în 2016 şi 2017.
Alexandru Petrescu, fostul ministru al mediului de afaceri, anunţa, în 2017, că Germania sprijină aderarea României ca membru deplin (acum este membru asociat) şi că mai are de primit spijinul Statelor Unite, al Marii Britanii şi Franţei. Între timp, aflat la un forum româno-francez, la Paris, ministrul român al finanţelor, Eugen Teodorovici, o anunţa, la începutul acestei luni, după o întâlnire cu omologul său francez Bruno Le Maire, că România are şi sprijinul Franţei pentru aderare. Cu o lună înainte el afirmase, după o discuţie cu reprezentanţii FMI, că obiectivele României pe termen scurt sunt aderarea la OECD, dobândirea statutului de piaţă emergentă şi intrarea în zona Schengen.
Sursa: ZF.ro