STUDIU: 21.000 DE JOBURI NOI SCOASE ÎN PIAȚĂ DE STARTUP-URI ȘI FIRME MICI DIN ROMÂNIA. TOP DOMENII CU CELE MAI MULTE RECRUTĂRI

În 2023, la început de toamnă, startup-urile și firmele mici din România, cu maximum 50 de angajați, au scos la bătaie 21.000 de joburi noi, potrivit unei platforme de recrutare online care mai arată domeniile și orașele în care s-au făcut cele mai multe recrutări.  

De la începutul anului 2023 și până acum, 131.000 de joburi noi au fost postate de firmele mici și nou înființate, conform eJobs.

„Companiile mici și startup-urile rămân active pe piața muncii și dețin aproximativ o treime din numărul total de joburi postate în acest an. Chiar dacă în anumite domenii, cum ar fi retailul, serviciile ori industria alimentară, se luptă cu angajatori mari, cu branduri puternice și cu acoperire extinsă la nivel național, sunt o opțiune foarte bună pentru candidații tineri aflați la început de carieră, pentru cei care caută o reconversie sau pentru cei care sunt atrași de proiectele antreprenoriale”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.

Domenii în care startup-urile și firmele mici din România au recrutat cel mai mult

 • servicii
 • retail
 • transport – logistică
 • turism
 • industria alimentară
 • construcții

Majoritatea job-urilor postate se adresează candidaților din segmentul entry level (0 – 2 ani de experiență), mid level (2 – 5 ani de experiență) și fără experiență.

Comparativ cu luna trecută, pe segmentul „fără experiență” s-a înregistrat o creștere a numărului de locuri de muncă noi. Cel mai puțin căutați sunt seniorii (peste 5 ani de experiență) și managerii.

Aproape 90% dintre angajatorii mici caută candidați care să lucreze full-time. Deschiderea acestora față de contractele part time, cele sezoniere sau față de internship-uri și voluntariat este mai mică decât în cazul companiilor de dimensiuni mai mari.

Orașe în care startup-urile și firmele mici din România au făcut cele mai multe recrutări

 1. București și Ilfov
 2. Cluj – Napoca
 3. Iași
 4. Brașov
 5. Sibiu
 6. Timișoara

„Acești angajatori nu fac recrutări masive, însă este o categorie de companii foarte bine reprezentată pe piața muncii. Spre exemplu, în ultimele două luni, aproape 4.000 de companii cu maximum 50 de angajați, respectiv startup-uri și companii mici, au fost active cu cel puțin un anunț de angajare pe platformă”, adaugă Roxana Drăghici.

50% dintre anunțurile postate pe acest segment de companii au salariul afișat, procent care este cu 10% mai mare decât media generală a pieței.„Transparența, în special cea salarială, este apreciată de candidați și poate fi un argument extrem de convingător pentru a aplica la un anumit angajator. Inclusiv pentru companii este o soluție pentru a merge mai țintit către candidați și pentru a evita situațiile în care pierd aplicanți în urma unor negocieri salariale eșuate”, mai spune Roxana Drăghici.

În acest moment, aproape 30.000 de joburi sunt disponibile pe eJobs.

SURSA:https://www.startupcafe.ro/afaceri/studiu-joburi-startup-uri-firme-romania-domenii-recrutari.htm

Lasă un răspuns