STARE DE URGENȚĂ ÎN ECUADOR

În urma intensificării violențelor și asasinării primarului din Manta, în Ecuador a fost declarată stare de urgență în două provincii și o regiune.

Președintele Guillermo Lasso a organizat o reuniune cu autoritățile locale și cu Consiliul de Securitate pentru a discuta despre evoluțiile din regiunile, în care au avut loc violențe și despre metodele de combatere a acestora.

În contextul stării de asediu, decretate de guvern în provinciile Manabi și Los Rios, precum și în regiunea Duran, care va continua timp de 60 de zile, este interzis de a ieși pe timp de noapte.

Potrivit unui comunicat al Agenției Naționale a Penitenciarelor (SNAI), peste 90 de gardieni au fost ținuți ostatici de către deținuți în cinci închisori diferite și 6 persoane au murit în confruntările dintre deținuți din ultimele zile.

Ministrul de interne, Juan Zapata a anunțat că Agustin Intriago, primarul orașului Manta din provincia Manabi, a murit în urma unui atac armat la 23 iulie.

Autoritățile au precizat că și o femeie rănită în atac și-a pierdut viața.

Manta, unul dintre porturile importante ale țării, în ultimii ani a fost scena unor conflicte și incidente legate de traficul de droguri în eforturile organizațiilor criminale internaționale și cartelurilor de droguri de a prelua controlul asupra portului.

Ecuadorul, unde violențele continuă în multe regiuni, se pregătește pentru alegerile generale prevăzute pentru luna viitoare.

Actualul președinte Lasso a dizolvat Congresul după votul de destituire din parlament din luna mai și a deschis calea pentru alegeri anticipate la 20 august.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/lume/2023/07/25/stare-de-urgenta-in-ecuador-2015914?fbclid=IwAR2dQPfyb2Up0wzzb563m2NSZV7rq2cLT5uQEKbdSQ0_4YuZ7SoN1CFBykg

Lasă un răspuns