Antreprenoriatul este o școală de curaj și ambiție și un drum pe care tot mai mulți tineri aleg să meargă. Unii reușesc să dezvolte afaceri sustenabile, cei mai mulți, însă, au nevoie de susținere pentru a reuși în lumea antreprenoriatului – de dezvoltare profesională și personală. Future Makers a răspuns acestor nevoie.
Finanţat de Fundaţia Coca-Cola şi implementat de Global Shapers în 2018, programul Future Makers a fost gândit ca o platformă pentru tinerii pasionaţi de antreprenoriat, un spaţiu de conversaţie despre evoluţia diferitelor industrii şi tipuri de soluţii pentru afaceri sustenabile. Mai mult, Future Makers le oferă tinerilor viitori antreprenori două tipuri de resurse, expertiză şi finanţare, întregul program fiind construit pe două direcţii: sesiuni de workshopuri şi mentorat în mai multe judeţe ale ţării şi o competiţie de idei de business cu premii totale de 20.000 de euro. Competiţia a inclus şi o etapă de „incubare” de 3 luni, de-a lungul căreia echipele selectate au avut ocazia să-şi aprofundeze cunoştinţele şi să-şi perfecţioneze afacerile având la dispoziţie sfaturi din partea unor mentori şi specialişti din diferite domenii de activitate.

Peste 1.600 de studenţi şi de tineri pasionaţi de viitor au participat la atelierele antreprenoriale organizate în 17 judeţe ale ţării. Competiţia s-a bucurat de interes foarte mare în rândul tinerilor antreprenori, în prima etapă fiind înscrise peste 160 de proiecte cu idei din diferite domenii, de la educaţie şi agricultură până la transport urban, servicii şi tehnologii care ne ajută în viaţă de zi. 50 de proiecte au mers mai departe în programul de incubare de trei luni.
Pe 14 noiembrie, în cadrul galei intitulate #FutureMakersDay, echipele finaliste şi-au prezentat ideea de afacere orientată către viitor. Dintre cele 50 de echipe care au primit susţinere prin cursuri, mentorat, acces la resurse şi, mai ales, apartenenţa la comunitatea de Future Makers, cele mai bune 6 echipe au primit fiecare 2.500 de euro şi acces la o reţea globală de resurse.
Echipele care au câştigat premii în valoare de 2,500 euro sunt:
• Glasskoo este un soluţie digitală business-to-business care oferă clienţilor opţiunea de a proba ochelari online prin realitatea augmentată.
• Veltra – Craft Bicycle a dezvoltat bicicleta construită din bambus laminat, cu un design minimalist, greutate redusă, materialele sustenabile, dar şi confort ridicat datorită proprietăţilor unice ale bambusului.
• Future Agro creează grădini fără pământ (acvaponice, hidroponice, aeroponice), oferind astfel posibilitatea oricui să deţină propria mini-fermă.
• Re-cycled a dezvoltat o maşină de injecţie mase plastice ce are rolul de a încuraja populaţia să recicleze plasticul. Aceasta este un înlocuitor al utilajelor folosite în industria de mase plastice, având un preţ mult mai mic, dimensiuni şi greutate reduse.
• I’m Fine este o aplicaţie mobilă ce are ca scopuri stabilizarea, înţelegerea, monitorizarea şi îndreptarea către ajutor profesionist a oamenilor depresivi.
Marele premiu Future Makers de 5.000 euro a fost acordat echipei Aventurile Tzitzi-Poc, o poveste complexă pusă în scenă sub formă de teatru-serial, într-un cadru adaptat, care integrează şi tehnologia.
Compania Coca-Cola a fost reprezentată în cadrul galei Future Makers de Matrona Filippou, Franchise Operations Director în Europa de Sud-Est, care a şi înmânat câştigătoarei Mirona Păun marele premiu şi trofeul competiţiei pentru proiectul Aventurile lui TzitziPoc.

Fundaţia Coca-Cola – un miliard de dolari investiţi la nivel global în programe comunitare
Companie Coca-Cola a fost întotdeauna un partener de încredere pentru comunităţile locale, prin crearea şi punerea în practică a unor programe relevante pentru acestea. De altfel, una dintre direcţiile strategice ale Sistemului Coca-Cola pentru zona de responsabilitate socială o reprezintă dezvoltarea profesională a tinerilor, iar prima ediţie a Future Makers, un program educaţiional de antreprenoriat, dezvoltat de Global Shapers, răspunde la rândul său acestei direcţii, fiind finanţat în totalitate de Fundaţia Coca-Cola.
La nivel global, de-a lungul celor 34 de ani de activitate, Fundaţia Coca-Cola a oferit comunităţilor locale mai mult de un miliard de dolari prin intermediul programelor comunitare dezvoltate de peste 2.400 de organizaţii din întreaga lume. Printre principalele direcţii de investiţii fiind protejarea mediului, susţinerea femeilor şi consolidarea comunităţilor prin educarea şi dezvoltarea profesională a tinerilor.
Sursa: Capital