SITUL ARHEOLOGIC GÖBEKLITEPE A GĂZDUIT PESTE 2 MILIOANE DE VIZITATORI DIN 2019

Situl arheologic Göbeklitepe din Șanlıurfa, care este descris ca fiind „punctul zero al istoriei”, a găzduit 2 milioane 551 de mii de vizitatori de la deschiderea oficială din 2019.

În Göbeklitepe, unde se află obeliscurile în formă de „T” acoperite cu figuri de animale sălbatice, de o lungime de 3-6 metri și o greutate de 40-60 de tone, aparținând perioadei neolitice, au fost dezgropate diverse artefacte istorice, cum ar fi ruinele celui mai vechi templu din lume și o statuie umană înaltă de 65 de centimetri, despre care se spune că datează de acum aproximativ 12 mii de ani.

La 2 iulie 2018, situl Göbeklitepe a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), iar interesul turiștilor locali și străini crește pe zi ce trece.

De la deschiderea sa, 2 milioane 551 de mii 535 de persoane au vizitat situl arheologic, care a devenit un punct de oprire important pentru excursiile din sud-estul țării.

Celal Uludağ, șeful sitului Göbeklitepe și director al Muzeului Șanlıurfa, a declarat că situl arheologic are un loc foarte important pentru arheologia mondială și turcă și a remarcat următoarele:

„Atunci când vizitatorii de aici văd aceste structuri din zonă, mai ales când văd figurile umane și cele de animale de pe obeliscuri, sunt cu adevărat uimiți. Pentru că situl arheologic Göbeklitepe este, de fapt, cel mai vechi și cel mai special din punct de vedere al arhitecturii monumentale din lume…/…/ Göbeklitepe este într-adevăr unul dintre punctele și centrele importante, care au schimbat istoria lumii”.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/turkiye-5/2024/03/09/situl-arheologic-gobeklitepe-a-gazduit-peste-2-milioane-de-vizitatori-din-2019-2112978?fbclid=IwAR1Me_iG2wRhS-GVux48h-67TRo59tsxMGotD96t803UOAOqmxUA-wR76rI

Lasă un răspuns