Sibiu: Solutii anti-spaga propuse de directori din Sanatate – flagrantul, camere video, sponsorizari si legalizarea „atentiilor”

Directorii spitalelor publice din Sibiu si fostii sefi ai acestora, actuali manageri la Directia de Sanatate Publica (DSP) si la Casa Judeteana de Asigurari (CJAS), afirma ca inca se ia spaga si dupa majorarea salariilor din sistem si propun ministrului Sanatatii o serie de solutii pentru a stopa fenomenul „plicului” dat medicilor si asistentelor, relateaza Agerpres.

Potrivit acestora, unele dintre cele mai bune solutii ar fi organizarea unui flagrant, montarea de camere video, legalizarea micilor „atentii” precum un buchet de flori si o cutie de ciocolata sau acordarea de sponsorizari pentru pregatirea profesionala a cadrelor medicale, dar si participarea acestora la congrese si cursuri.

Directorul celui mai mare spital public din judetul Sibiu, Cornel Benchea, fost director de banca, propune pacientilor care se simt conditionati de medici de plata unor sume de bani, sa apeleze la cei care pot sa organizeze un flagrant.

„Daca s-ar da niste exemple, cu niste flagrante facute de profesionisti, in care sa se vada clar si sa se dovedeasca si sa fie niste sanctionari serioase, atunci lucrurile cred ca s-ar mai linisti, pentru ca este anormal sa presupui ca un medic, care acum are un salariu destul de serios, ar conditiona un act medical de o plata informala, e anormal sa presupui asta dupa ce salarii sunt. (…) Unde se conditioneaza ar trebui organizate flagrante si sa nu ai niciun fel de mila unde se conditioneaza. Cand vezi un buchet de flori este altceva, dar, in momentul in care discuti de sume, este jenant”, a declarat, pentru Agerpres, Cornel Benchea.

Acesta a spus ca a avut cazuri in care pacientii s-au plans la el ca medici din Spitalul Clinic Judetean de Urgenta le-ar fi pretins spaga. Insa plangerile au venit dupa luni de zile si fara dovezi care sa probeze cele afirmate.

In momentul in care au venit niste pacienti care au spus ca, acum nu stiu cate luni sau anul trecut, mi s-a cerut, m-au intrebat ‘ce masura luati, domnule director?’. Pai ce masura pot sa iau eu acum, cand vii si imi spui ca acum trei luni de zile, ca mi-a cerut doctorul x. Este absolut nerelevant, pentru ca atunci trebuia facut. Din punctul meu de vedere, ar trebui sa faci urmatorul lucru: sa zici da, domnule, niciun fel de problema, nu am bani la mine, ma duc acasa sa-i aduc, du-te si anunta unde trebuie, sa iti dea bani marcati, sa vina sa faca tot ce trebuie, a explicat Cornel Benchea.

Directorul celui mai mare spital public din Sibiu a propus si alte doua solutii care sa ajute la eradicarea unor astfel de practici din spitalul sau. In primul rand, medicii sa isi comunice la DSP programul de lucru si de la stat si de la privat, ca sa nu mai poata figura in ambele locuri in acelasi timp. A doua propunere a directorului Benchea este ca sa se fixeze sarcini si pretentii mai mari pentru personalul medical care are lefurile majorate.

„Dar revin, poate ca o solutie ar fi ca medicii sa fie obligati sa-si comunice programul pentru activitatile pe care le desfasoara la Directia de Sanatate Publica, pentru ca este anormal sa presupui ca vine aici la spital, se duce poate si in privat, se duce si la cabinete private si este peste tot. Cum spunea un pacient, ‘am gasit acelasi medic in toate clinicile private unde m-am dus, cand omul acesta isi mai face bine treaba aici, la spital?’. Deci este anormal sa presupui ca poate sa le rezolve pe toate”, a spus Cornel Benchea.

Dotarea mai buna a spitalelor si pretentii mai mari de la medici, dupa ce acestia se bucura de salarii majorate, ar fi o alta propunere a acestuia.

„Este o obisnuinta a pacientului roman sa dea, spune, nu se poate sa te duci la doctor si sa nu te revansezi. (…) Solutii s-ar gasi, dar cred ca aceste salarii au fost prea mult crescute si poate ca ar fi trebuit sa pui niste conditii, sa pui niste pretentii mai mari. Si daca dai aceste salarii si sa vii si sa dotezi spitale cu ceea ce trebuie”, a mai sustinut Cornel Benchea.

Potrivit directorului SCJU Sibiu, de cand s-au majorat salariile medicilor si ale asistentelor medicale, nu au mai venit la el pacienti ca sa reclame ca li s-ar mai fi pretins spaga. Cu toate acestea, Benchea nu crede ca practica a disparut de tot din spitalul pe care il conduce. Mai mult, el considera ca medicii ar trebui sa fie pusi sa aleaga intre stat si privat.

Un medic experimentat care face si garzi in cel mai mare spital de stat din Sibiu are un venit lunar de 10.000 de lei net. Asistentele medicale de pe sectiile ATI si Urgenta pleaca acasa, lunar, cu o leafa de peste 4.000-5.000 de lei.

Alti doi fosti directori ai Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Sibiu, actuali manageri in sistemul de sanatate din judet, au afirmat si ei ca nu cred ca se mai primesc „atentii” de la pacienti dupa majorarea salariilor.

Directorul CJAS Sibiu, Vasile Spinean, este convins ca salariile medicilor si asistentelor au fost majorate, in primul rand, tocmai pentru a-i determina sa nu mai fie tentati sa ceara spaga pacientilor. Insa acest obiectiv nu ar fi fost atins in totalitate.

„Absolut laudabila initiativa ministrului. (…) Cu siguranta fenomenul nu a fost eradicat prin cresterea salariala. Spun din pacate. (…) Cu siguranta nu a fost eradicat sistemul prin cresterea salariilor, cu toate ca eu cred ca acesta a fost un prim deziderat al cresterii mai mult decat semnificative a salariilor, si anume, sa-i asigure doctorului un nivel de trai suficient de decent si sa nu-l mai duca in postura de a se umili. Pentru ca, dupa parerea mea, doctorul care primeste plicul se umileste in relatia cu pacientul. Ca atare, cred ca inca fenomenul este prezent. Nu as putea sa-l cuantific (…) la nivelul spitalului pe care l-am condus. Daca se doreste luarea unui set de masuri in acest sens, nu poate decat fi salutat demersul”, a declarat Vasile Spinean.

Pacientii trebuie sa inteleaga ca medicii si asistentele au salarii mari

Potrivit acestuia, practica respectiva ar putea fi eradicata prin mai multe stiri date de mass-media, in care sa se arate ce salarii mari iau medicii si asistentele, pentru ca pacientii sa inteleaga faptul ca nu mai trebuie sa le ofere bani.

„Cred ca cel mai simplu si la indemana ar fi sa inteleaga pacientii ca doctorii sunt platiti pentru actul medical si nu trebuie sa venim ca pacient ca sa-i motivam suplimentar. Cred ca acesta este primul lucru care ar trebui facut, si anume, constientizarea opiniei publice prin presa, prin toate mijloacele care exista, ca medicii, in momentul acesta, castiga suficient de mult ca sa fie motivati pentru ceea ce fac”, este solutia oferita de Vasile Spinean.

Un alt fost director al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, actualul director al DSP, Gabriel Budescu, propune montarea de camere video si reglementarea juridica a cadourilor oferite in spitale.

ntrebat ce solutii sugereaza, Gabriel Budescu a raspuns: „Numai prin discutii putem sa ajungem la o anumita forma de a fi reglementate anumite atentii care pot sa ia si o forma juridica. Si discutia dintre medic sau echipa medicala si pacient trebuie sa aiba loc intr-un spatiu anume. In fiecare sectie ar trebui sa existe un spatiu anume, unde se transmit informatiile medicale, unde pot fi si camere de luat vederi si lucrul acesta nu s-ar intampla”.

Camere video in saloanele pacientilor sau cabinetele medicilor

Budescu nu ar fi de acord insa cu montarea camerelor video in saloanele pacientilor sau cabinetele medicilor.

Directorul DSP Sibiu crede ca romanii dau spaga medicilor din obisnuinta, pentru ca simt nevoia sa fie recunoscatori.

„Dintotdeauna, romanii au simtit nevoia sa fie recunoscatori cand au primit un serviciu, indiferent de natura acestuia. Acest fapt se materializeaza in spitale prin atentii, care pot fi de la un buchet de flori, o ciocolata, o cutie de bomboane. Dar, din punctul meu de vedere, si aceste lucruri ar trebui reglementate. Si anume, atentiile sa fie considerate voluntare si nu ca o conditie obligatorie pentru un serviciu medical primit. (…) Dar lucrul acesta sa nu conditioneze actul medical. Cu plicul este o situatie josnica, nici nu as vrea sa comentez. Eu nu pot sa spun lucrul acesta pentru ca nu am vazut, nu stiu, nu am dat. Eu nu spun ca nu s-ar practica, dar eu spun ca nu am cunostinta”, a subliniat Gabriel Budescu.

Fost prefect al judetului, actual director la singurul spital de tratare a bolilor pulmonare din Sibiu, Cristian Roman, recunoaste ca „este greu sa scapam de boala aceasta”.

„Eu am insistat foarte mult pe zona asta. (…) Cred ca sunt constienti de treaba asta ca, daca va fi cineva pus in situatia de a fi prins, nu exista cale de mijloc. (…) Conditionarea actului medical e criminala. La noi in spital nu cred ca se conditioneaza. E si o presiune din partea oamenilor. Au impresia chiar pacientii ca, daca nu dau ceva, nu sunt bine tratati. Nu va fi usor sa scapam de boala asta. Solutia este sa nu se mai dea si sa nu se mai ia spaga, pentru ca e la fel de vinovat si cel care da ca si cel care ia. La salariile care sunt, este absurd sa mai existe fenomenul acesta, dar, din pacate, mai exista”, a spus directorul Spitalului de Pneumoftiziologie, Cristian Roman.

Acesta a precizat ca are afise cu mesaje anti-spaga in tot spitalul si discuta in sedinte cu medicii ca sa nu accepte bani de la pacienti. Sibienii care au fost tratati si vindecati in acest spital obisnuiesc sa faca sponsorizari pentru aceasta institutie, spune Cristian Roman.

„In afara de faptul sa am discutii cu ei, sa punem afise pentru cei care intra in spital sa stie cei care intra in aceasta unitate spitaliceasca ca nu se accepta darea sau primirea de atentii, nu putem face foarte multe lucruri. Exista si solutii. Daca cineva este foarte multumit si a fost tratat la noi, poate sa doneze spitalului, la casierie, se da chitanta, daca simte neaparat nevoia. Am avut cazuri in care oameni foarte multumiti au venit sa doneze. Uite, chiar acum am fost in Pavilionul 4, unde am pus geamuri termopan, la un nivel, numai din donatii. Sunt mai multe cazuri. Noi am facut campanii anticoruptie. (…) Din punctul meu de vedere, eu nu accept, nu tolerez asa ceva. Este o problema de mentalitate care dispare foarte greu. (…) Conteaza oamenii si cateodata mai conteaza si schimbarea oamenilor, se mai pensioneaza”, a concluzionat Cristian Roman.

Fenomenul spagii este posibil si in cazul singurului spital de copii din judetul Sibiu, cel de Pediatrie. Directorul unitatii, chirurgul ortoped Stelian Banciu, ii pune pe apartinatorii copiilor internati sa semneze un formular in care au luat cunostinta de ce reguli de igiena trebuie sa respecte in spital, dar si ca inteleg ca aici nu sunt permise „atentiile”.

Cresterea aceasta ceva a diminuat, dar nu cat ar fi trebuit sa diminueze. (…) La fel de vinovat este si cel care da, si cel care primeste. Sunt convins ca nu exista colegi care sa ceara. Aceia, daca exista, sunt penali. Aceia trebuie devoalati urgent. Conditionarea actului medical este o chestiune care nu se poate accepta sub nicio forma. Cei care sunt in situatiile acestea trebuie sa anunte, ca sa se ia masuri. Oamenii aceia nu au ce sa caute in tagma medicala, a opinat Stelian Banciu.

El a mai precizat ca s-a confruntat cu situatii in care apartinatorii au inteles foarte greu ca nu trebuie sa-i ofere spaga pentru ca le-a operat copiii.

„Poti sa ai situatia sa te lupti cu ei, sa le spui – ‘nu se da spaga la noi’. Personal, mi s-a intamplat. Era o doamna. Daca cineva vrea sa se revanseze ulterior, aici este o problema. Parerea mea, nu cu bani. Un buchet de flori nu se poate refuza. Suntem penibili daca refuzam daca omul iti aduce un buchet de flori sau o chestie simbolica, dar nu bani”, a spus Banciu.

Si in acest caz, persoanele care vor sa le multumeasca medicilor pentru ca au reusit sa-i faca pe copii sanatosi prin oferirea de bani, pot sponsoriza spitalul. Cei de la Pediatrie au analizat si posibilitatea ca, prin fundatia spitalului, apartinatorii multumiti sa poata oferi sprijin medicilor care isi dezvolta proiecte profesionale, de specializare, insa, deocamdata, nu a fost gasita o solutie concreta.

„Ar fi o varianta pe care noi am discutat-o si poate ca ar fi bine sa o reluam. Sunt persoane care vor sa se revanseze si, printr-o formula absolut legala, e posibilitatea, printr-o fundatie a spitalului, sa se faca donatie pe numele unui medic, pe spital. Si asta le-am recomandat. As putea merge cu ideea mai departe. Daca vrea sa sponsorizeze, pentru pregatirea, dezvoltarea profesionala a medicului respectiv. (…) Aceasta ar fi o varianta de discutat si vazut”, a declarat directorul Spitalului de Pediatrie din Sibiu.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat, marti, ca va realiza un plan de masuri, impreuna cu sindicatele din sistem, pentru limitarea spagii din spitale, fenomen care este de „mare amploare”.

„Astazi, la aceasta discutie pe care am avut-o cu cele doua federatii (Sanitas si Solidaritatea – n.r.) am deschis si aceasta problema. Concluzia a fost ca impreuna vom lua niste decizii, poate chiar constientizate intr-un plan de masuri, astfel incat sa limitam foarte mult acest fenomen care, din pacate, nu este eradicat si i-as contrazice putin pe colegii mei, in sensul ca este inca de mare amploare. In permanenta, mesajele care imi vin scot in evidenta acest aspect”, a declarat Pintea intr-o conferinta de presa sustinuta dupa intalnirea cu reprezentanti ai sindicatelor Sanitas si Solidaritatea.

Sursa: wall-street.ro

Lasă un răspuns