Se apropie o NOUĂ CRIZĂ? Raport de la VÂRFUL EUROPEI

Joi, Banca Centrală Europeană a transmis că economia mondială ar urma să încetinească în 2019 pentru a se stabiliza ulterior. De asemenea, BCE mizează în continuare pe creşterea preţurilor, informează Reuters, conform Agerpres.

Investitorii se aşteaptă de ceva vreme la o încetinire a ritmului de creştere a economiei mondiale, din cauza creşterii costurilor cu împrumuturile pentru cei care au credite în dolari şi a tensiunilor comerciale dintre SUA şi China.

„Privind în viitor, activitatea economică mondială ar urma să încetinească în 2019 şi să rămână stabilă ulterior. De asemenea presiunile inflaţioniste mondiale ar urma să crească lent pe măsură ce capacităţile de rezervă se reduc”, a apreciat BCE în buletinul său economic lunar.

Acest buletin confirmă decizia adoptată de consiliul guvernatorilor BCE la şedinţa de politică monetară din luna decembrie, când gardienii euro au decis să pună capăt programului de achiziţionare de obligaţiune dar să continue să reinvestească banii pe care îi colectează de pe urma obligaţiunilor care ajung la maturitate pentru o perioadă lungă de timp după prima sa majorare a dobânzii.

„Inflaţia de bază ar urma să crească treptat pe termen mediu, sprijinită de măsurile de politică monetară ale BCE, de continuarea expansiunii economice şi de creşterea salariilor”, susţine BCE.

În conformitate cu ultimele estimări ale BCE, publicate în luna decembrie, produsul intern brut al zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 1,9% în acest an, faţă de un avans de 2% cât estima în luna septembrie. Ritmul de creştere a economiei zonei euro ar urma să încetinească la 1,7% în 2019, mai puţin decât avansul de 1,8% prognozat în luna septembrie.

Sursa: evz

Lasă un răspuns