SCUMPIRI SPECTACULOASE PE PIAȚA IMOBILIARĂ. CONSTANȚA, LA UN PAS DE BUCUREȘTI

Analiștii care vorbeau despre o scădere pe piața imobiliară din România, la începutul anului 2024, s-au înșelat. Primele luni au arătat că prețurile au continuat să crească. În unele orașe, perioada în care locuințele stau la vânzare a scăzut la cea mai mică valoare din ultimii cinci ani, semn că cererea este solidă. În București, de pildă, media este de 35 de zile.

Mai mult, există voci care spun că prețurile vor crește în continuare. „Cumpărătorii din România sunt în continuare privilegiați în ceea ce privește accesibilitatea locuințelor comparativ cu celelalte țări europene”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Se remarcă și un alt lucru interesant, în studiul site-ului citat mai sus. Constanța este la un pas să ajungă Bucureștiul în ceea ce privește nivelul prețurilor.

București – 1.663 euro/mp util

După unele scăderi înregistrate pe parcursul ultimelor luni, prețurile solicitate pentru apartamentele din Capitală încep și ele să urmeze o tendință crescătoare.

Cumpărătorii trebuie să achite 1.663 euro/mp util pentru o locuință în București și plătesc acum cu aproape 7% mai mult decât ar fi făcut-o dacă ar fi achiziționat o proprietate similară la începutul anului trecut.

La sfârșitul lui 2020 situația generată de pandemia COVID-19 s-a relaxat, iar pe piața rezidențială din Capitală perioada de vânzare s-a redus la doar 35 de zile, cea mai mică valoare a acestui indicator din ultimii cinci ani. Incertitudinile apărute pe piața de creditare și începutul conflictului din Ucraina i-au făcut ulterior pe cumpărători să analizeze mai mult opțiunile pe care le au înainte de a face o achiziție. În momentul de față, un apartament din București se vinde într-un interval de cel mult două luni.

Constanța – 1.624 euro/mp util

Apartamentele din Constanța se vând cu un preț mediu de 1.624 euro/mp util și sunt cu 10% mai scumpe acum decât în februarie 2023.

În cazul locuințelor de pe litoral aflate în imobile construite după 2020 media se apropie de 1.800 euro/mp util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

Dacă în privința prețurilor Constanța se apropie de București, când vine vorba despre perioada necesară pentru vânzarea unui apartament lucrurile stau cu totul diferit. Cei care vor să găsească un cumpărător pentru o locuință de pe malul Mării Negre au nevoie de mai bine de o lună în plus pentru a face acest lucru față de proprietarii din Capitală.

Recomandare: Piața imobiliară în 2024: prețuri, tendințe. Ce caută constănțenii

Cluj-Napoca – 2.666 euro/mp util

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare pe piața rezidențială din Cluj-Napoca a ajuns la sfârșitul lunii trecute la 2.666 euro/mp util, cel mai înalt nivel înregistrat în România, arată Indicele Imobiliare.ro.

Cumpărătorii plătesc cu 10% mai mult pe o locuință acum față de prețul pe care l-ar fi achitat dacă ar fi luat decizia de achiziție în luna februarie a anului trecut, perioadă în care însă condițiile de pe piața de creditare nu erau la fel de favorabile ca cele actuale.

Apartamentele din Cluj-Napoca se vând, totodată, cel mai greu dacă ne raportăm la durata de timp petrecută în piață în comparație cu proprietăți similare din alte orașe mari ale țării. Proprietarii și dezvoltatorii au avut de așteptat, din 2020 și până în prezent, aproximativ 3-4 luni un cumpărător, perioada necesară vânzării menținându-se relativ constantă, potrivit datelor Imobiliare.ro.

Brașov – 2.110 euro/mp util

Cea mai semnificativă majorare înregistrată la nivelul prețurilor în rândul celor mai mari piețe rezidențiale din țară s-a putut observa în ultimele 12 luni în Brașov. Scumpiri cu 15% au adus prețul mediu solicitat pentru apartamentele de pe piața rezidențială de la poalele Tâmpei de la 1.580 euro/mp util în februarie 2023 la 1.815 euro/mp util la sfârșitul lunii trecute.

Media în cazul locuințelor noi se situează, însă, la un nivel mult mai înalt, aproape de 2.110 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro.

Perioada de vânzare a apartamentelor din Brașov s-a menținut din 2020 și până la jumătatea lui 2022 constantă, pentru ca apoi să vedem o creștere accelerată până la jumătatea anului trecut când proprietarii aveau nevoie de circa 80 de zile pentru identificarea cumpărătorilor. Ultimele două trimestre au marcat însă scăderi la acest capitol, durata necesară pentru vânzarea unui apartament în Brașov fiind de circa două luni.

SURSA:https://www.ct100.ro/scumpiri-spectaculoase-pe-piata-imobiliara-constanta-la-un-pas-de-bucuresti/

Lasă un răspuns