SCHIMBĂRI PE PIAȚA IMOBILIARĂ DIN ROMÂNIA. CÂT O SĂ COSTE ÎN TOAMNĂ UN APARTAMENT DE 2 CAMERE ÎN BUCUREȘTI

Vești proaste pentru cei care se gândesc să cumpere un apartament. Momentan, prețurile sunt atât de ridicate, încât sunt puțini cei care se încumetă să cumpere o proprietate. Ei bine, odată cu toamna, prețurile se vor scumpi și mai mult. Nu e vorba doar despre proprietăți, ci despre transport, divertisment sau mese în oraș. Odată cu acestea, prețurile apartamentelor ar putea exploda, la fel ca prețurile la energia termică și lemnele de foc.

Se scumpesc apartamentele

Guvernul vrea să elimine TVA-ul de 5% începând cu luna septembrie și să lase doar două cote: 9 și 19%. Acest lucru va afecta inițial sectorul imobiliar. De exemplu, pentru locuințele cu o suprafață de cel mult 120 metri pătrați și o valoarea de până în 120.000 de euro, taxa pe valoarea adăugată ar putea crește de la 5% la 9%.

„Presupune o schimbare în abordare faţă de preţul final sau această majorare se poate reflecta în calitatea pe care dezvoltatorii o propun pentru clientul final”, spune Vlad Veaceslav, dezvoltator imobiliar, pentru Observator. 

De exemplu, un apartament de 115.000 de euro din nordul Capitalei va costa cu peste 4.000 de euro mai mult, odată ce TVA-ul va crește de la 5% la 9%. 

Dezvoltatorii imobiliari pot să păstreze prețul, însă vor micșora suprafața construită.

Analiștii economici spun că această creștere a TVA-ului se va simți încă începând cu 1 septembrie, dacă va fi aplicată de atunci.

Cu atât mai greu le va fi românilor să își cumpere o garsonieră sau un apartament.

Dar nu doar sectorul imobiliar va avea de suferit, pentru că Guvernul vrea să impună restaurantelor TVA e 19% în loc de 9%. Acest lucru va însemna mese mai scumpe la restaurant.

SURSA:https://playtech.ro/2023/schimbari-pe-piata-imobiliara-din-romania-cat-o-sa-coste-in-toamna-un-apartament-de-2-camere-in-bucuresti/

Lasă un răspuns