România pierde nouă profesionişti în fiecare oră. Ne pleacă ingineri, IT-işti, bucătari şi strungari
În timp ce România se confruntă cu o criză uriaşă pe piaţa forţei de muncă, străinii recrutează români pe bandă rulantă. Ne pierdem nouă oameni în fiecare oră, un exod care ne lasă fără ingineri, IT-işti, bucătari sau strungari. În ultimul an, a crescut cu 50% numărul angajatorilor din Germania, Belgia şi Spania care caută angajaţi din ţara noastră. Chiar dacă străinii ne promit salarii mai mari, specialiştii avertizează că un job peste hotare vine la pachet cu riscuri.
Daniela este de patru ani secretară, însă ar renunţa la salariul de peste două mii de lei din România, pentru o ofertă în străinătate.
Daniela, secretară: Cred că undeva la 1200-1500 de euro, dacă vorbim de sume şi dacă vorbim de un loc de muncă bine plătit. Acum depinde şi de ce mi se oferă şi ce cheltuieli mai am acolo. Cu siguranţă voi căuta ceva care să mă ajute să trăiesc decent.
Aşa gândesc cei aproape 20% dintre românii între 20 şi 64 de ani care trăiesc în străinătate. Dar şi cei care părăsesc în masă în fiecare an România.
Spania, Franţa, Belgia şi Germania sunt primele ţări care caută forţă de muncă în România.
Dacă germanii vor IT-işti şi arhitecţi, spaniolii recrutează români care sunt dispuşi să lucreze în agricultură. Belgienii duc lipsă de şoferi, electricieni şi lăcătuşi, iar francezii de dulgheri sau zidari. De exemplu, un angajator din Franţa oferă 1.730 de euro, pentru un post de dulgher.
DISCUŢIE REPORTER – ANGAJATOR: Se cere experienţă în domeniu şi dacă se cunoaşte limba franceză este un avantaj. Cazarea este asigurată, într-un apartament complet utilat şi mobilat. Apartamentul se va împărţi cu alte persoane.
În România, un dulgher câştigă de trei ori mai puţin decât în Franţa, iar electricienii din Germania au un salariu de două ori mai mare decât în ţara noastră, la fel şi asistenţii medicali.
Totuşi, cei care vor să muncească în altă ţară trebuie să fie atenţi. Există şi riscuri.
Camelia Mortici, specialist resurse umane: Se întâmplă în ţări precum Anglia sau Belgia, unde cheltuielile sunt chiar foarte sus, costul cu chiria, cu mâncarea şi toate celelalte. Sunt foarte ridicate. Atunci profitul e destul de redus. De cele mai multe ori, am aflat că angajaţii români sunt cei care fac ture suplimentare, fac gărzi suplimentare.
Numai în 2017, peste 200.000 de români au plecat la muncă în străinătate. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, de la an la an, numărul celor care renunţă la România creşte cu peste 10.000.
Sursa: observator