România, în insolvență! Situația este cu adevărat tragică. Care sunt cauzele de la baza crizei

Chiar dacă economia crește cu cea mai ridicată rată din Uniunea Europeană, business-ul pare că se adâncește în probleme. Peste 100.000 de firme și-au închis porțile sau au intrat în insolvență în primele 10 luni din acest an, cu peste 5000 mai multe decât în perioada similară din anul trecut.

Care sunt principalele motive? Resursele financiare insuficiente, investiţiile greşite şi lipsa unei strategii de risc fundamentată pe realităţile din economie sunt principalele motive ale eşecului în afaceri, arată o analiză Sierra Quadrant, unul dintre principalii jucători din piaţa insolvenţei.

În perioada ianuarie-octombrie 2018, 7026 de societăţi au intrat în insolvenţă, 15.014 şi-au suspendat activitatea, 65.631 au fost radiate, iar 29.278 au fost dizolvate, potrivit datelor oficiale anunţate de Registrul Comerţului.

Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 20,7%, în timp ce suspendările de activitate au crescut cu 13,3%.

,,Aproape 30.000 de firme au fost dizolvate în acest interval, într-o creştere semnificativă faţă de 2017. Un semnal al scăderii apetitului pentru investiţii, urmare a înrăutăţirii condiţiilor din economia reală, puternic grevată de blocajul financiar şi de lipsa finanţării’’, afirmă analiştii de la Sierra Quadrant.

De ce dau greş învestitorii?

Într-o economie în care peste 80% dintre firme sunt din zona microîntreprinderilor, să faci afaceri sustenabile reprezintă o adevărată provocare, spun experţii de la Sierra Quadrant.

Potrivit acestora, capitalizarea insuficientă este unul dintre motivele pentru care cele mai multe companii eşuează. Un alt motiv pentru care firmele nu reuşesc să facă faţă provocărilor din economie îl reprezintă accesul dificil la finanţarea bancară.

Un sondaj realizat în acest an de Banca Naţională, în rândul companiilor care au aplicat în vederea contractării unui credit în ultimele 12 luni, arată că printre dificultăţile majore întâmpinate în accesarea finanţării de la bănci şi/sau IFN, în topul clasamentului se află cerinţele privind valoarea sau tipul garanţiei, nivelul prea ridicat al dobânzilor şi comisioanelor, clauzele contractuale, dar şi birocraţia.

Un alt motiv important pentru care multe firme eşuează îl reprezintă slaba pregătire economică a investitorilor.

Sursa: Capital


Lasă un răspuns