România, cea mai mare scădere a lucrărilor de construcţii din UE în octombrie

Comparativ, în zona euro, lucrările de construcţii au crescut cu 1,8% comparativ cu luna octombrie a anului trecut, iar la nivelul Uniunii Europene lucrările de construcţii au înregistrat un avans de 3%. Statele membre cu cel mai puternic avans al lucrărilor de construcţii, în ritm anual, au fost: Polonia, 19,4%, Ungaria, 18,5% şi Slovenia, 18,3%. Statele membre care au înregistrat cele mai mari scăderi în ritm anual ale lucrărilor de construcţii au fost: România (minus 4,8%), Suedia (minus 3,3%) şi Franţa (minus 2,9%).

În luna octombrie 2018, comparativ cu luna septembrie 2018, lucrările de construcţii au scăzut cu 1,2% în Uniunea Europeană şi cu 1,6% în zona euro. În rândul statelor membre, cele mai mari scăderi ale lucrărilor de construcţii, de la o lună la alta, au fost înregistrate în: Franţa (minus 5,9%), România şi Italia (ambele cu o scădere de 1,6%).

Conform datelor prezentate anterior de Institutul Naţional de Statistică, în octombrie 2018 faţă de octombrie 2017, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut pe total cu 3,6%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 4,0%.

În octombrie 2018, comparativ cu septembrie 2018, volumul lucrărilor de construcţii a urcat ca serie brută cu 7%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 1,6%, scădere reflectată la lucrările de reparaţii capitale (-11,2%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu (-3,3%). Creştere a fost la lucrările de construcţii noi (+1,4%).

Sursa:economica.net

Lasă un răspuns